Cerar: One mjere koje uvede Austrija, uvest ćemo i mi na granici s Hrvatskom

Cerar: One mjere koje uvede Austrija,  uvest ćemo i mi na granici s Hrvatskom

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da nije obaviješten o mjerama koje će Austrija ovog tjedna poduzeti na svojoj granici sa Slovenijom radi obuzdavanja priljeva izbjeglica i migranata, ali prati situaciju pa će odmah nakon toga Slovenija iste mjere uvesti na svojoj granici s Hrvatskom.

"Ako Austrija donese mjere za smanjenje izbjegličkog priljeva, Slovenija će morati odmah adekvatno reagirati, a o smanjenju priljeva migranata obavijestit ćemo i Hrvatsku", kazao je Cerar u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cerar ne očekuje da će Austrija mjere veće kontrole migrantskog priljeva uvesti već u srijedu, kad se o tome odlučuje na sastanku austrijske vlade i pokrajinskiih vlasti, nego idućih dana, vjerojatno krajem tjedna.

"Mi smo u kontaktima s Austrijom i nadam se da će nas o svojim mjerama pravodobno obavijestiti", rekao je slovenski premijer ponavljajući kako je za regulaciju izbjegličkog vala potrebna veća regionalna i susjedska suradnja.

Treba ojačati kontrolu vanjskih granica Europske unije i makedonsko-grčke granice, jer čekanje na cjelovito rješenje ugrožava Schengenski prostor u kojem se sve više članica odlučuje za jednostrane mjere i veći nadzor unutarnjih granica, kaže Cerar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara