Cerar tvrdi da je Francuska oko arbitraže na strani Slovenije

Cerar tvrdi da je Francuska oko arbitraže na strani Slovenije

Foto: FAH/Twitter

S ODLUKOM arbitražnog suda o granici između Slovenije upoznala se i francuska vlada koja se nada da će pravorijek europskih arbitara biti ispoštovan, objavio je na svom Twitter profilu slovenski premijer Miro Cerar, dodajući da osobno pozdravlja takvo stajalište.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je na svojim internet stranicama u rubrici u kojoj odgovara na pitanja novinara, a ne u onoj kojom iznosi službene izjave, slovensko-hrvatski arbitražni zaplet, odgovorivši na pitanje koje je glasilo: "Kakav je francuski stav o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva?".

Duh pomirenja i dijaloga


U odgovoru na tako postavljeno pitanje se navodi kako se Francuska, nakon što je uzela na znanje presudu arbitara, jednako kao i potpredsjednik Komisije Timmermans i mnogi europski partneri, nada kako se teritorijalni prijepor može uskoro konačno riješiti "u konstruktivnom duhu, duhu pomirenja i dijaloga, te da bi to bilo u korist Europske unije i regionalne stabilnosti zapadnog Balkana".

Slovenski mediji javljaju da slovenska vlada nastavlja snažno lobirati kako bi što više država dobila za svoje stajalište kako je arbitražna presuda obvezujuća i za hrvatsku stranu.

Ukoliko Hrvatska do kraja ove godine ne bi pristala na implementaciju presude, sugeriraju neki mediji bliski diplomatskim izvorima, Ljubljana će za njeno izvršenje tražiti formiranje međunarodne komisije, a možda i tužiti Hrvatsku Sudu EU-a jer smatra da je presuda postala dio europskog pravnog poretka, odnosno pravne stečevine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara