Cerar ulazak Hrvatske u Schengen uvjetuje arbitražnom presudom

Cerar ulazak Hrvatske u Schengen uvjetuje arbitražnom presudom
Foto: EPA

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je tijekom boravka u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a da je Slovenija za proširenje šengenskog prostora, ali samo ako se Hrvatska bude držala vladavine prava, objavili su danas slovenski mediji.

Uvjetovanja Slovenije 

Vezano na navode hrvatskih medija da će Europska komisija Hrvatskoj idućeg mjeseca potvrditi da je ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, što je predsjednik odlazeće Komisije Jean-Claude Juncker navodno zajamčio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, Cerar je novinarima u New Yorku kazao da Slovenija načelno podržava proširenje Schengena, ali da je vladavina prava "jedan od ključnih standarda koji moraju poštovati države pred ulazak u Schengen", objavila je Slovenska televizija.

Aludirajući na presudu arbitraže o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske koju Hrvatska ne priznaje jer je Slovenija kompromitirala arbitražni proces, Cerar je kazao da poštovanje vladavine prava znači i "poštovanje te provedbu međunarodnih sporazuma i odluka međunarodnih sudišta", prenijeli su slovenski mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu vanjskih poslova.

Kako tvrdi slovenska komercijalna tv postaja POP-TV, hrvatska je vlada očekivala da bi pitanje ispunjavanja tehničkih uvjeta za ulazak u Schengen odlazeća Komisija koju vodi Jean-Claude Juncker mogla imati na dnevnom redu već 2. listopada, ali se uvrštavanju te točke usprotivila slovenska članica odlazeće Komisije Violeta Bulc, a navodno i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara