Čermak dobio posao vrijedan 150 milijuna kuna godišnje

Čermak dobio posao vrijedan 150 milijuna kuna godišnje

Foto: Hina, Ivica Galovic/PIXSELL

NA POMOLU je rješenje zagađenog zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije u Bosanskom Brodu. Naime, kako javlja Glas Slavonije, kroz godinu dana bi rafinerija u Bosanskom Brodu trebala početi  za pogonsko gorivo koristiti plin iz Hrvatske.

Desetogodišnji ugovor za dostavljanje plina dobila je tvrtka Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Za godinu dana dostavljat će im se plin iz Hrvatske

Naime, vlada je prihvatila protokol kojim se dopušta spajanje rafinerije nafte u Bosanskom Brodu na plinsko-transportni sustav Hrvatske. Tako bi za godinu dana rafinerija u Bosanskom Brodu trebala za pogonsko gorivo koristiti plin iz Hrvatske. Tako bi Slavonski Brod dobio bolju kvalitetu zraka, jer se u rafineriji u Bosanskom Brodu više ne bi spaljivao teški mazut i nafta.

Kako je pojasnio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, priključenje rafinerije na plinsko-transportni sustav u Bosni i Hercegovini nije moguće te je stoga rješenje dopremiti im plin iz Hrvatske. To će se učiniti prenamjenom produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod.

Premijer je na vladi podsjetio kako Brođani i stanovnici Posavine godinama žive s onečišćenjem zraka te kako će ovo rezultirati poboljšanjem kvalitete zraka i smanjenjem zdravstvenih rizika.

Desetogodišnji ugovor dobio Čermakov Crodux

Kako javlja Glas Slavonije, ruski vlasnik rafinerije Zarubežnjeft ugovorio je dostavu plina s tvrtkom Crodux plin. Crodux plin je u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, a ugovor su potpisali na deset godina.

Kako javlja Glas, godišnja vrijednost ugovora je 150 milijuna kuna bruto.

Čermak je poručio novinarima kako je to veliki posao za njega te kako mu od ukupne cijene ostaje samo umjerena marža. Dodao je kako mu je drago da će se problem napokon riješiti.

"Napokon jedna pametna odluka. Našlo se razuma da se to pitanje riješi. Meni je želja da se riješi zagađenje. Mi ćemo raditi na spoju plinovoda i možemo ga završiti za šest mjeseci, nakon toga i rafinerija treba promijeniti kotlovnice. Procjena je da će sljedeće jeseni rafinerija raditi na plin i da će napokon zrak biti čist. Kod plina nema smrada, nema zagađenja, ničega", rekao je Čermak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara