Češka: Hrvatska ima potporu, ali mora surađivati s Haagom

HRVATSKA ima potporu Češke na svom putu u EU i NATO, ali mora ispuniti sve tražene uvjete, uključujući i one koji se trenutačno smatraju politički problematičnima poput suradnje s Haškim sudom, izjavio je u petak u Zagrebu češki ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Toninom Piculom.

"Češka je Hrvatskoj, kao prijateljskoj zemlji, svojim iskustvom spremna pomoći da izbjegne teškoće i greške u procesu pregovaranja za članstvo u EU. Ali je za članstvo u EU i NATO potrebno ispuniti sve uvjete, uključujući i one koje se trenutačno čine politički problematičnima. Pri tom imam na umu i suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu", rekao je Svoboda, čija je zemlja članica NATO-a, a od sljedeće godine postat će i članicom Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef češke diplomacije je naglasio da su bilateralni odnosi dviju zemalja "sjajni" i da je u njima "teško pronaći neko problematično mjesto". Dodao je da na češkoj strani postoji želja za jačanjem gospodarske suradnje i interes za sudjelovanjem u procesu privatizacije u Hrvatskoj.

Picula je naglasio da je Hrvatska zainteresirana smanjiti deficit u robnoj razmjeni s Češkom. Dodao je da je službeni Zagreb ohrabren češkom politikom otvorenih vrata prema širenju EU i NATO saveza. Dvojica su ministara također razgovarala o suradnji u turizmu i na vojnom planu.

Svoboda će tijekom dana posjetiti i Split i tom prigodom bolnici na Firulama uručiti 160 doza krvnih derivata, "u znak dobrih veza i prijateljstva Hrvatske i Češke te želje da još više čeških turista posjeti Hrvatsku".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara