Češka vlada se raspušta nakon izglasanog nepovjerenja

Češka vlada se raspušta nakon izglasanog nepovjerenja
Foto: Hina
 
ČEŠKA vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.
 
Tehnička vlada ostat će na funkciji, što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima, dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.
 
"Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku", rekao je Babiš.
 
Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Babiš poriče optužbe za financijsku prevaru
 
Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.
 
On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u Donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom, no nije uspjela dobiti većinu.
 
Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak. Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara