Češke, mađarske, slovačke i poljske novine objavile satirične karikature Lukašenka

NOVINE iz Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske danas su objavile bjeloruske karikature predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Objavom satiričnih karikatura, novine su iskazale solidarnost s autorima iz Bjelorusije koji su zabranjivani i maltretirani od strane nadležnih službi.

Poljska "Gazeta Wyborcza, češke "Lidove Noviny," mađarske "Magyar Hirlap," i slovačke "Sme" objavile su karikature zajedno s člankom koji pobliže donosi vijest o ograničavanju slobode izražavanja i medija u Bjelorusiji.

Lukašenko se natječe za treći mandat na izborima 19. ožujka. Mnogo je puta bio prozivan i optuživan zbog uznemiravanja opozicije i ograničavanja pristupu medijima.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) iz New Yorka upozorava da su uvjeti za novinare u Bjelorusiji "zastrašujući".

Alex Lupis, koordinator CPJ-a za Europu i Središnju Aziju vratio se s nedavnog putovanja u Bjelorusiji te je izjavio da je otkrio kako su uvjeti za rad bjeloruskih novinara gotovo nemogući te da ne mogu slobodno i neovisno izvještavati o predsjedničkim izborima koji će se održati 19. ožujka.

Lupis je izjavio da bjeloruska vlada "kriminalizira" nezavisno novinarstvo i prisiljava novinare da napuste zemlju, promjene profesiju i pridruže se medijima koje kontrolira država.

Ondje je "atmosfera Hladnog rata", rekao je Lupis, dodajući da predsjednik Lukašenko određuje pravila igre.

Internet je, rekao je, "posljednji slobodni izlaz", putem kojeg nezavisni novinari mogu objavljivati, ali Rusija i Bjelorusija neprestano mijenjaju svoje zakone o medjima kako bi ograničili korištenje Interneta.

Brojni bjeloruski novinari s kojima je Lupis razgovarao, rekli su da im nedostaje potpora koju su dobivali od nevladinih organizacija kao što su IREX i Internews, koji su prije bili aktivni u Bjelorusiji.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara