Češki predsjednik: Možda povučemo priznanje neovisnosti Kosova

Češki predsjednik: Možda povučemo priznanje neovisnosti Kosova
Foto: Epa

DRŽAVA koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja, rekao je danas češki predsjednik Miloš Zeman tijekom posjeta Beogradu i najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

"Nisam diktator", odgovorio je Zeman na tiskovnoj konferenciji nakon tete-a-tete razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na pitanje može li Srbija očekivati da neka država EU-a revidira svoje stajalište o neovisnosti Kosova. Dodao je da to pitanje može postaviti na savjetovanju ustavnih predstavnika u Pragu.

“Drago mi je da je ministar (obrane Lubomir) Metnar izjavio da je bila greška priznati Kosovo. On će vjerojatno biti na mojoj strani, a tko će biti na drugoj strani, to ćemo za mjesec dana vidjeti“, rekao je Zeman pa dodao: "Svaki političar treba braniti interese svoje države, a ne biti marioneta stranih vlasti, bilo kojih."

Rekao Vučiću da mu se ne sviđa Kosovo

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman u zračnoj luci svome domaćinu Vučiću rekao da mu se sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo.
 
Zeman je podsjetio da je kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio ostavku jer je dobio poziv na saslušanje Haškog tribunala.

Vučić je rekao da je s češkim kolegom razgovarao i o teškoćama s kojima se Srbija suočava na svom europskom putu te o odnosima Beograda i Prištine te istaknuo da je kompromis jedina mogućnost da se postigne rješenje.

“Zeman je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda“

“Zeman je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda“, rekao je Vučić i poželio mu "da još mnogo godina sačuva svoj briljantno bistri um koji misli u interesu svog naroda, a ne u interesu velikih sila“.

Naglasio je da Srbija želi biti dio Europske unije, ali ''ne stidi se svojih odnosa s Rusijom i Kinom'' jer je to način da si kao zemlja na raskrižju osigura napredak i bolju kvalitetu života svojih građana.

Zeman je naglasio da želi zahvaliti “Srbima koji su stali na našu stranu 1938. i 1968. godine kada su nas okupirali Sovjeti“. 

Dodao je da je u njegovu izaslanstvu “50 vrhunskih investitora došlo iz Češke“.

Vučić očekuje jačanje ekonomske suradnje dviju država te je rekao da će češko-srpska robna razmjena ove godine premašiti 1,15 milijardi eura. Najavio je da će početkom listopada biti gost tzv. Višegradske četvorke, koju čine četiri srednjoeuropske države - Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara