Češki premijer odbija dati ostavku nakon glasina o otmici njegova sina

Češki premijer odbija dati ostavku nakon glasina o otmici njegova sina
Foto: EPA

ČEŠKI premijer Andrej Babiš pod rastućim je pritiskom nakon što su se ovoga tjedna pojavili navodi o otmici njegova sina i korupciji, ali je odbacio opetovane pozive na ostavku.

Babiš je danas dao emotivnu izjavu na češkoj televiziji CT izjavivši da njegov sin "nikada nije bio otet".

"Nažalost, on je bolestan čovjek. To su zle laži i to ću dokazati", rekao je Babiš.

Njegova je izjava uslijedila nakon što se sastao s ministrom unutarnjih poslova Janom Hamacekom, čelnikom njegovog koalicijskog partnera, socijaldemokratskog CSSD-a koji je zatražio odgovore o tom pitanju.

Sin mu navodno boluje od shizofrenije

Babiš je odbacio pozive na ostavku i rekao je javnosti da njegov sin iz prvog braka boluje od shizofrenije - mentalne bolesti koja može dovesti do otežane percepcije stvarnosti i halucinacija.

Izvješća objavljena ranije ovoga tjedna citiraju Babiševog sina koji je rekao da ga je suradnik njegova oca silom odveo na Krim prošle godine. Kazao je i da mu je otac zaprijetio da će ga zatvoriti u psihijatrijsku bolnicu.

Premijer odbacuje optužbe i kaže da je njegov sin, koji sad živi u Švicarskoj, mentalno bolestan te da je dobrovoljno napustio zemlju. Priznao je da je njegov sin bio u Ukrajini i na Krimu, ali nije naveo razloge tih posjeta. Optužio je medije da su "poput hijena i da pozivaju na linč".

Oporba je pozvala na izglasavanje nepovjerenja premijeru koje bi se moglo održati kasnije ovoga tjedna. Prosvjed protiv Babiša planiran je za sutra.

Babiš, 64-godišnji milijarder s ogromnim poslovnim carstvom, postao je premijer prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara