Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji

Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji
Screenshot: Ruptly

BOMBAŠ samoubojica raznio se u Manbidžu, gradu na sjeveru Sirije kojim su patrolirali američki vojnici, javlja CNN.

Reuters je potvrdio da su u napadu ubijena četiri američka vojnika, a još tri su ranjena, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika. 

Islamska država je u međuvremenu preuzela odgovornost za napad, prenosi CNN. Medijska agencija Islamske države Amaq objavila je da je napad izveo bombaš samoubojica koji je nosio prsluk s eksplozivom.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Donald Trump obaviješten o incidentu.

RT javlja da je prema preliminarnim izvještajima ubijeno ukupno šest ljudi, a ranjeno 19.

Američki vojnici ručali u restoranu u trenutku napada?

Glasnogovornik američkih snaga u Siriji prvo je objavio na Twitteru da su američki vojnici danas vršili "rutinsku patrolu" područjem koje je napadnuto. Dodao je kako još uvijek prikupljaju informacije te će "podijeliti dodatne detalje kasnije". Nešto kasnije, potvrdio je da su američki vojnici ubijeni.

Na Twitteru se također pojavila snimka na kojoj vojni helikopter koalicije predvođene SAD-om navodno prevozi ranjenike iz ovog terorističkog napada. 

Portal sirijskih Kurda Rojava News objavio je da su američki vojnici koji su stradali u napadu, prema svjedočenju lokalnih stanovnika, bili u obližnjem restoranu u vrijeme napada. 

Kako javlja reporterka CNN-a Barbara Starr, u Manbidžu su se u posljednje vrijeme počele održavati zajedničke tursko-američke patrole. 

Manbidž je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), paravojnog saveza predvođenog kurdskim Jedinicama narodne obrane, koji je uz pomoć koalicije predvođene SAD-om istjerao snage Islamske države iz ovog grada i šireg područja u Siriji.

Područje koje svojataju Kurdi, Turci i Asad

No u posljednje vrijeme Manbidžu prijeti ofenziva turske vojske i pobunjenika koji su u savezu s Turskom, budući da vlasti u Ankari smatraju kurdsku miliciju u Siriji dijelom Kurdske radničke partije, koju su i Ankara i Washington proglasili terorističkom organizacijom. 

Situacija se dodatno zakomplicirala Trumpovom odlukom da povuče američke snage iz Sirije, čime ostavlja američke saveznike protiv ISIS-a prepuštene mogućoj turskoj ofenzivi - ili preuzimanju kontrole od strane režima Bašara al-Asada. Predstavnici SDF-a priopćili su da vode pregovore s Damaskom i Moskvom oko reintegracije njihovog teritorija. S druge strane, Trump je nedavno zaprijetio Ankari da će je "ekonomski opustošiti" ako napadne Kurde u Siriji.

Povlačenje američkih vojnika, kojih u Siriji ima dvije tisuće, počelo je prošlog tjedna. Međutim, kako za CNN navode izvori bliski koaliciji, povlačenje će ići postepeno, a zasad je povučen samo dio vojne opreme, ne i sami vojnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara