Rekonstrukcija nesreće na četvrtu godišnjicu smrti Ivice Radeljića

Rekonstrukcija nesreće na četvrtu godišnjicu smrti Ivice Radeljića

Ilustracija: Hina

NA ČETVRTU godišnjicu pogibije Ivice Radeljića, dvostrukog državnog prvaka u maratonu i brdskom trčanju, na mjestu njegovog stradavanja obavit će rekonstrukcija nesreće. Rekonstrukcija se radi temeljem sugestije prometnog vještaka Stanka Smodlake, koji radi novo vještačenje. Na očevidu nesreće bio je prometni vještak Vinko Ugrina i temeljem njegovog nalaza Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije našlo mjesta za postupanje protiv Ozrena Ordulja, vozača terenca Audi Q7, koji je prilikom pretjecanja na cesti Žrnovnica - Srinjine na predjelu Vilar usmrtio Radeljića na biciklu.

Kontroverze koje su obilježile slučaj

Slučaj je obilježio niz kontroverzi. Ugrina nije našao nikakvo svjetlo pa je zaključio da je Radeljić vozio bez rasvjete. Njegova obitelj, a i kolege sportaši tvrde drugačije. Tim više, jer Radeljić je svakodnevno vozio 100 kilometra od Stobreča do posla u Lovreću i natrag. Ispočetka se računalo da je do nesreće došlo u 18.50 sati, no kasnije se ispostavilo da se fatalni sudar zbio pola sata ranije.

Na dionici na kojoj se nesreća dogodila tijekom očevida nije nađen nikakav znak ograničenja brzine pa je Ugrina uzeo opće ograničenje od 90 kilometara na sat. Državno odvjetništvo naknadno je, pak, doznalo da je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, ali znaka ograničenja nije bilo uz cestu. Nakon toga su odlučili da ipak idu u postupak protiv Ordulja, koji je u međuvremenu odselio u Kanadu. Čujemo da ime radnu dozvolu pa je sva prilika da se ne računa tako brzo vratiti.

Kiša i jugo ugrozili rekonstrukciju

Na rekonstrukciji će vještak Smodlaka uzeti najpotrebnije parametre koji mu trebaju za vještvo, prije svega će utvrditi koliko se vidjelo u 18.20 sati. Nevolja je, međutim, što se na Dalmaciju danas sručila kiša i vrijeme ni blizu ne odgovara onome u doba nesreće tako da još nije sasvim izvjesno hoće li se rekonstrukcija održati. U slučaju da vrijeme ne onemogući provedbu rekonstrukcije, na petnaestak minuta zatvorit će se prometovanje cestom.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara