Četiri godine od smrti Slobodana Miloševića: Srbija zaboravila na vođu kojem se zaklinjala na vječnu vjernost

Četiri godine od smrti Slobodana Miloševića: Srbija zaboravila na vođu kojem se zaklinjala na vječnu vjernost

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

DANAS se navršava točno četiri godine od smrti bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, čovjeka sa čijim se imenom povezuje sve zlo koje je od 1990. godine, kada je došao na vlast pa sve do svrgavanja 2000. godine zadesilo ove prostore.

Obljetnica smrti "vožda", kojemu su se na vječnu vjernost tih dana zaklinjali mnogi političari, neki od njih i danas su na sceni, u Srbiji prolazi prilično nezapaženo, a javnost kao da je zaboravila sve one masovne skupove podrške, jogurt-revolucije, transparente i skandiranja "Slobo, volimo te!", koje su 90-ih godina odjekivale prostorima našeg istočnog susjeda. Odjeke tih bučnih izljeva ljubavi godinama smo kasnije na vlastitoj koži osjećali i mi u Hrvatskoj.

"Današnja Srbija ima malo zajedničkoga s onom u Miloševićevo vrijeme"

Tek je poneki od srpskih dnevnih listova objavio članke povodom godišnjice Miloševićeve smrti u ćeliji haškog pritvora u Scheveningenu, a u njima se napominje kako današnja Srbija ima malo toga zajedničkoga sa državom koju je on stvarao i da je situacija na političkoj sceni danas bitno drugačija od one u Miloševićevo vrijeme.

Press navodi kako je Miloševićeva stranka Socijalistička partija Srbije (SPS) danas u vladajućoj koaliciji, a njezin je predsjednik Ivica Dačić zamjenik predsjednika vlade i ministar policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miloševićevu vlast obilježili su ratovi i agresija NATO-a na Srbiju zbog Kosova, no Press upozorava kako današnji politički vrh borbu za obranu Kosova bazira na Rezoluciji UN-a broj 1244, koju je osigurao upravo Milošević.

Politički direktor koalicije G17 Vladimir Ilić izjavio je da je "politika Slobodana Miloševića otišla u povijest" te da je njegova vladavina obilježena sveukupnim propadanjem Srbije.

Ostojić: Političari u Srbiji moraju osuditi posljedice Miloševićeve politike

No svi političari koje su novinari zamolili da prokomentiraju desetljeće Miloševićeve vladavine u Srbiji, upozoravaju kako Srbija sada ide putem eurointegracija i da se današnja država više ne može usporediti s onom iz njegovog doba.

Zastupnik Liberalno demokratske partije (LDP) u srpskoj skupštini Zoran Ostojić ističe da su protekle četiri godine relativizirale veličinu zločina zbog kojih je Milošević bio optužen u Haagu, ali i činjenicu da se zbog suđenja u Haagu njemu nije sudilo u Srbiji za ono što je učinio zemlji. "Upravo zato što naši sudovi nisu imali priliku presuditi Miloševiću, obaveza je političara da osude posljedice njegove politike", upozorio je Ostojić.

Zanimljivo je da nakon Miloševićeve smrti 2006. godine gradske i državne vlasti nisu odobrile da se Milošević pokopa u Beogradu uz državne počasti pa je po nalogu njegove supruge Mirjane Marković "vožd“ na kraju sahranjen u dvorištu njezine obiteljske kuće u Požarevcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara