Četiri hrvatska vojnika zbog pijanstva potjerana iz misije NATO-a, među njima i vojni kapelan

Četiri hrvatska vojnika zbog pijanstva potjerana iz misije NATO-a, među njima i vojni kapelan

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

PRIJE OKO mjesec i pol dana Index je objavio da je jedan hrvatski vojni policajac uhvaćen pijan u misiji NATO-a u Poljskoj. Ipak, najnovije informacije govore da se nije radilo samo o jednom hrvatskom vojniku, nego o četvorici, a da priča bude još bizarnija, među njima je i jedan vojni kapelan.

No krenimo redom.

Iz MORH-a su, podsjetimo, prije mjesec i pol dana Indexu potvrdili da je vojni policajac zadržan zbog pozitivnog alkotesta.

"Činjenica je da nitko od pripadnika HRVCON-a nije radio ekscese i da je o ovom izoliranom slučaju zapovjednik 1. HRVCON-a izvijestio nadređene, pa tako i načelnika Glavnog stožera OS RH, generala Šundova. Zbog povrede vojne stege provodi se postupak utvrđivanja okolnosti navedenog događaja", odgovorili su nam tada iz MORH-a, ali su prigodno "zaboravili" napomenuti da su u Hrvatsku zbog prisutnosti alkohola u krvi vraćena četvorica vojnika, a ne jedan. Među njima je bio i vojni kapelan, član Vojnog ordinarijata.

Danas su tu informaciju potvrdili i u MORH-u, dodajući kako se protiv četvorice vojnika zbog toga vodi stegovni postupak. Četvorica vojnika su zbog toga vraćeni u Hrvatsku.

MORH: Radi se o izoliranom slučaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MORH-u tvrde da se radi o izoliranom slučaju i tvrde kako nitko od hrvatskih vojnika pod utjecajem alkohola nije radio incidente.

Podsjetimo, 78 hrvatskih vojnika trenutno je u NATO-voj misiji u Poljskoj, na istočnoj granici NATO-a s Rusijom. Tamo su u sklopu Prvog kontingenta Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a kao dio misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

"Sve što rade u Hrvatskoj, radit će u Poljskoj"

Ispraćajući hrvatske vojnike na misiju u Poljsku, ministar obrane Damir Krstičević pohvalio je hrvatske vojnike i rekao kao će oni sada imati priliku da sve što rade u Hrvatskoj, učiniti i u Poljskoj.

"Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći", istaknuo je ministar Krstičević.

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi.

"To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napraviti i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara