Četiri mlada Amerikanca planirala bombaški napad na muslimane

Četiri mlada Amerikanca planirala bombaški napad na muslimane
Foto: Greece Police Department

TRI mlađa muškarca i tinejdžer u američkoj saveznoj državi New York uhićeni su i optuženi da su planirali napad na muslimansku zajednicu. 

Brian Colaneri (20), Vincent Vetromile (19) Andrew Crysel (19) i neimenovani 16-godišnjak uhićeni su prošli petak u Greeceu, New York. Sva četvorica optuženi su da su izradili improvizirane bombe i planirali napasti muslimansku zajednicu Islamberg u Okrugu Delaware, New York, javlja CNN.

Sva četvorica su iz Rochestera, New York. Uhićeni su nakon što je neimenovani učenik prijavio komentar koji je dotični 16-godišnjak iznio u školi u koju obojica idu. 

"Ovo je bio dobar posao, od strane svih uključenih. Djeca su učinila ono što su trebala učiniti, osiguranje je učinilo ono što je trebalo učiniti. Uključili su policiju vrlo brzo i sve je funkcioniralo. Kao rezultat, nitko nije mrtav. To je dobra priča, zaista je", rekao je lokalni šef policije Patrick Phelan. 

Policija pronašla 23 puške i pištolja i tri improvizirane bombe

Nakon što je učenik prijavio komentar svog kolege, školsko osiguranje odmah je obavilo razgovor i s jednim i s drugim učenikom. Školsko osiguranje potom je obavijestilo policiju koja je brzo preuzela i proširila istragu u koju su se onda uključili i policija New Yorka i FBI. 

Policija je prilikom pretresa četvorice osumnjičenih pronašla 23 komada vatrenog oružja i tri "improvizirane eksplozivne naprave", koje se još uvijek analiziraju u laboratoriju FBI-a u Quanticu.

Šef policije Phelan rekao je da se čini kako je zavjera četvorice mladića bila u tijeku već mjesecima, a da su se trojica od njih četvorice poznavali iz izviđača. 

Muslimani Amerike, organizacija povezana s muslimanskom zajednicom koja je bila meta zavjere, nije komentirala slučaj. Islamberg je inače prilično izolirana zajednica u kojoj živi nekoliko stotina muslimana, oko tri sata vožnje od New Yorka, piše CNN. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara