Četiri Moldavke prekršile tisuću godina stari grčki zakon

U POTRAZI za boljim životom četiri Moldavke zaputile se se brodom i stigle na poluotok gdje skoro dvije stotine godina ženska noga nije stupila.

Moldavke su stigle iz Turske i to tako da su platile 6 300 dolara dvojici ukrajinskih krijumčara ljudi koji su ih iskrcale na za žene zabranjeno mjesto. Na Athosu se, naime, nalazi oko 20 pravoslavnih manastira i svi su predviđeni isključivo za muškarce.

Policija je žene zadržala u pritvoru, a svećenici su poručili kako im opraštaju na nenadanom upadu. Upravo su svećenici tijekom vikenda na posjedu nabasali na četiri Moldavke, u dobi od 27 do 32 godine te na još jednog 41-godišnjeg Moldavca.

Moldavke su još dobro i prošle jer se, prema grčkom zakonu, za kršenje pravila može dobiti i kazna zatvora. Naime, ženama je, kao i većini ženki domaćih životinja, zabranjen pristup na Athos od 1060. godine kada je tako odlučio bizantski car Konstantin X Doukas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana je privremeno bila ukinuta kada su manastiri bili sklonili izbjeglice za vrijeme Orlovljevog ustanka protiv Turaka 1770. godine, odnosno grčkog rata za nezavisnost 1821.

1930-ih je, pak, Aliki Diplarakou, tadašnja Miss Europe,  izazvala skandal kada  je došla na Athos prerušena u muškarca.

J.M.
Foto: pravoslavieto.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara