Četnici u Trebinju nikome ne smetaju, iako im se šef hvalio da je poklao stotine Muslimana i Hrvata

Tekst: A.B.
Foto: MUP Srbije

VLASTI Republike Srpske, prije svih predsjednik i premijer tog entiteta Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, uopće ne reagiraju na osnivanje fašističke organizacije - Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, koja si je za cilj postavila obučiti sto tisuća četnika u idućih deset godina.

Oglasio se tek načelnik Trebinja Dobroslav Ćuk koji je kazao kako njegova administracija s tim nema veze, prenosi Pincom, te uvažio njihovo "građansko pravo" na udruživanje, pa makar se ta organizacija bavila mržnjom.

"Nećemo se miješati u rad te organizacije. To je slobodno udruženje građana. Niti to podržavamo niti se tome protivimo", izjavio je Ćuk.

Voljan obučiti i djecu Muslimana i Hrvata

Vođa ovog i još nekoliko radikalnih srpskih pokreta, stranaka, ali i vojnih formacija koje su za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije počinile ratne zločine je Siniša Vučinić, 44-godišnjak impresivne biografije za jednog radikala te osebujnog odnosa prema zakonu. Jedna od tih njegovih organizacija je "Srpski sokolovi", a osnivao je i "Zlatnu ruku" čiji je cilj bio likvidacija svih muslimana, navodi portal.

Trenutno je član Srpske Radikalne Stranke, optužen je za kamatarenje po Novom Sadu, a bio je uhićen i u akciji "Sablja" nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Bio je blizak suradnik ratnog zločinca Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković i član njene stranke JUL. Vučinića je Šešelj proglasio za četničkog vojvodu na Ozrenu u kolovozu 1992. godine.

"Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata i strijeljao sam na stotine zarobljenika", hvalio se svojedobno Vučinović u medijima. Danas kaže da će u među svoje četnike primiti i Hrvate i Bošnjake pod uvjetom da nisu "okrvavili ruke srpskom krvlju od Prvog svjetskog rata do danas". Poželjna dob za učlanjenje u njegovu "udrugu" je 16 do 22 godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara