Četvorica zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kažnjena zbog primanja mita

Četvorica zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kažnjena zbog primanja mita

Ilustracija. Shutterstock

ČETVORICI zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) oduzeta su u srijedu neka prava u toj skupštini pošto su u istražnom izvješću osumnjičeni za primanje mita od azerbajdžanskih lobista.

Stegovno povjerenstvo Parlamentarne skupštine "privremeno" je oduzelo prava Španjolcima Pedru Agramuntu i Jordiju Xucli, Rumunju Cezaru Florinu Predi i Azerbajdžancu Samadu Sejdovu zbog "teške povrede" kodeksa ponašanja u parlamentu.

Neovisna istražna skupina u zaključcima objavljenima u travnju navodi da postoji "velika sumnja u koruptivne radnje" koje su zastupnici PSVE-a počinili u korist Azerbajdžana.

Zastupnicima se poklanjao kavijar, tepisi, noćenje u luksuznim hotelima i izdašno su nagrađivani za "lobiranje", napose za glasovanje u siječnju 2013. o izvješću u kojemu se kritizira položaj političkih zatvorenika u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Četvorica parlamentarnih zastupnika "neće moći biti promatrači ili izvjestitelji na izborima, predsjednici ili potpredsjednici povjerenstva (...) i neće se moći kandidirati za predsjednika skupštine", piše u odluci VE-a.

No ostaju članovi skupštine, "s pravom nastupa", ali je više neće moći zastupati u "događajima koje organizira treća strana", dodaje se.

Bivši predsjednik PSVE-a Pedro Agramunt kojemu se prava oduzimaju na deset godina, imao je "glavnu ulogu" u donošenju odluka "u korist Azerbajdžana", navodi se u istražnom izvješću.

Agramunt je u listopadu 2017. podnio ostavku na dužnost predsjednika zbog sumnja koje su se već tada bile iznosile.

Ostala trojica su sankcionirana na dvije godine, navodi VE.

PSVE-a koji nema zakonodavne ovlasti, zasjeda u Strasbourgu četiri puta u godini kada raspravlja o zaštiti ljudskih prava i borbi protiv korupcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara