Četvrto ročište povodom tužbe obitelji Bešlić protiv "Slobodne Dalmacije"

NA OPĆINSKOM sudu u Splitu održano je četvrto ročište povodom tužbe obitelji Bešlić protiv "Slobodne Dalmacije" zbog teksta objavljenog u tom dnevniku 8. travnja prošle godine pod naslovom "Teško će se utvrditi je li Anđela bila silovana".

Obitelj Bešlić zbog tog je teksta privatno tužila "Slobodnu Dalmaciju", glavnog urednika Dražena Gudića i bivšeg novinara Marka Njegića jer im je "povrijeđena privatnost, dostojanstvo, ugled i čast", te traže naknadu štete u iznosu od dva milijuna kuna.

U tekstu koji je objavljen tri dana nakon pronalaska leša 17-godišnje Sinjanke Anđele Bešlić (za čije su ubojstvo osumnjičeni rođaci Ivan i Pavao Bulj) navodi se da je prema pričama koje su tih dana kolale Sinjem Anđela kobne noći došla kući, te da ju je otac nezadovoljan njezinim kasnim dolaskom potjerao iz kuće.

Na današnjem je ročištu svjedočio tadašnji glasnogovornik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Leon Tauber koji je kazao da je na konferencijama za novinare govorio o onome što je policiji bilo poznato, te da se policija nije bavila špekulacijama.

Potvrdio je da je jedan novinar upitao upravo za taj detalj, a da je on kazao kako to ne može potvrditi jer su postojale razne priče. Dodao je da u policiji nije rečeno da postoji pisani trag, odnosno izjava svjedoka koji je vidio Anđelu da je te večeri došla kući. Mediji mogu špekulirati, a policija može dati konkretne podatke tek kada ima utvrđeno činjenično stanje, rekao je Tauber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinar "Slobodne Dalmacije" Marko Didić, koji je tog vikenda bio dežurni urednik, kazao je kako je do raznih saznanja vezanih uz taj događaj došao preko svojih prijatelja i poznanika, te da je uputio novinara Njegića na teren u Sinj kako bi ispitao neke informacije.

Dodao je da je Njegić napravio korektan tekst na temelju informacija koje je dobio na terenu. Oko cijelog slučaja bilo je dosta nepoznanica, a mi u tekstu nismo tvrdili da je to konkretna činjenica niti smo upućivali čitatelje da je to bio istinit razvoj događaja, rekao je Didić. "

Slobodna Dalmacija" posvećivala je puno prostora cijelom slučaju, a mi nismo jedina novina koja je objavila tu "spornu" informaciju, no "moram naglasiti da je Ivan Bešlić u više navrata u medijima govorio o neučinkovitosti policije", zaključio je Didić.

Svjedočila su i dvojica bliskih prijatelja Ivana Bešlića, Zoran Nasić i Luka Dolić, koji su tog dana, kada je objavljen sporni članak, došli u kuću Bešlićevih.

Obojica su potvrdila kako je Ivan Bešlić bio iznerviran nakon što je pročitao članak, te da se uputio u Split kako bi razgovarao s Leonom Tauberom. Dolić je kazao da je to jutro osobno nazvao Marka Njegića, koji mu je u telefonskom razgovoru rekao da policija ima pisani trag o tome da je Anđela došla kući te noći i da je tu informaciju na konferenciji za novinare u policiji dao Leon Tauber.

Obojica su također kazala da nisu čuli da ta priča kola Sinjem, no Dolić je naglasio kako se pričalo da je Bešlić pijanac i da je to sam učinio. Nasić je na predočeni sporni članak kazao kako to nije članak koji je pročitao to jutro.

Na kraju četverosatne rasprave svjedočila je i supruga Ivana Bešlića, Anđa Bešlić, koja je istaknula kako je njezin suprug nakon pročitanog članka bio vidno uzrujan, da se tresao, problijedio i da ga nikada nije vidjela takvoga. O ostalim detaljima uglavnom je govorila kako se ničega ne sjeća.

Sljedeće ročište zakazano je za 16. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara