CFR: Balkan i dalje nalik bačvi puščanog praha

CFR: Balkan i dalje nalik bačvi puščanog praha
BALKAN je i dalje nalik bačvi puščana praha zbog zapaljive mješavine etničkih napetosti i kriminala pa je zemljama na tom području potrebna snažna potpora SAD, Europske unije i drugih, zaključak je izvještaja washingtonskog Centra za međunarodne odnose (CFR) koji će biti službeno predstavljen javnosti.

Stanje u BiH, Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji posebno opterećuju visoka nezaposlenost, organizirani kriminal, korupcija u vlasti i tinjajuća nacionalna i vjerska netrpeljivost.

´Budu li zanemareni, ovi problemi mogu imati teške učinke na stabilnost cijelog europskog jugoistoka, a Europa se može suočiti s ozbiljnim problemom novog vala izbjeglica´, stoji u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izradi ovog dokumenta radilo je dvadesetak američkih stručnjaka a vodili su ih general Edward Meyer, bivši zapovjednik glavnog stožera kopnene vojske SAD i umirovljeni general William Nash, svojedobno zapovjednik američkih postrojba u BiH.

Oni predlažu da europske zemlje potiču i pomažu poslijeratnu obnovu, a da SAD zajamči trajnu vojnu nazočnost i pruži veću financijsku pomoć. Procjenjuju da će do 2010. godine SAD za svoje vojnike na Balkanu potrošiti između 8 i 12 milijardi dolara a za ekonomsku pomoć dati oko 3,5 milijarde dolara.

Kao poticaj tamošnjim vlastima valja koristiti njihovu želju da pristupe NATO-u i Europskoj uniji, zaključuje se u izvještaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara