Chavez poručio Obami: Vrati Nobelovu nagradu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VENECUELANSKI predsjednik Hugo Chavez poručio je svojem američkom kolegi Baracku Obami da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je nedavno primio. Razlog za to Chavez vidi u američkom slanju dodatnih trupa u Afganistan.

"Dobio je Nobelovu nagradu gotovo na isti dan kad je odlučio poslati 30 tisuća vojnik da ubijaju nevine ljude u Afganistanu", rekao je kontroverzni Chavez tijekom svojega govora na konferenciji o klimatskim promjenama u Danskoj.

Također, dodao je Chavez, "bolivijski predsjednik Evo Morales bi zacijelo bio prikladniji izbor za tu nagradu".

Obama je Nobelovu nagradu primio početkom prosinca, nedugo nakon što je poslao 30 tisuća dodatnih vojnika u Afganistan u kojem već osam godina američka vojska vodi rat s talibanskim pobunjenicima. Prema provedenim anketama nakon dodjele Nobelove nagrade, više od 60 posto ispitanika smatra da Obama tu nagradu nije trebao primiti.

Chavez: Sad planiran napad na Venecuelu

Osim toga, Chavez je optužio Nizozemsku i SAD za planiranje napada na Venecuelu nakon što je Washington poslao vojnu opremu na tri nizozemska otoka ispred venecuelanske obale, Arubu, Curacao i Bonaire. "To su tri otoka u venecuelanskim teritorijalnim vodama, ali su i dalje pod krunom imperije: Nizozemske", objasnio je Chavez te je dodao da bi Europa morala biti upoznata da SAD te otoke "puni" oružjem, ubojicama, pripadnicima američkih tajnih službi i ratnim brodovljem.

Glasnogovornik State Departmenta je opovrgnuo Chavezove navode da SAD planira napad na Venecuelu. "Ovi navodi su besmisleni. Provodimo samo rutinske vježbe i tražimo suradnju sa zemljama regije", rekao je Ian Kelly.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara