Chavez poručio SAD-u da se goni u pakao

U SVOM tjednom obraćanju naciji, venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je u nedjelju Condoleezzu Rice nazvao "svojom djevojčicom", te poručio službenom Washingtonu da se "goni u pakao".

To je očigledno učinio zbog kritika koje su iz Busheve administracije stigle na račun njegova potraživanja specijalnih ovlasti od venezuelanskog parlamenta.

Socijalistički predsjednik Chavez u siječnju je pokrenuo kampanju za nacionalizaciju ključnih industrija u Venezueli. Također, traži povećanje ovlasti izvršne vlasti, te zakon kojim bi se ukinulo ograničavanje broja predsjedničkih mandata.

Američki State Department, ekvivalent ministarstva vanjskih poslova, nazvao je njegove prijedloge "čudnim" za jednu demokraciju, iako je Venezueli priznao suvereno pravo na njih.

"Ovo je neosporna zakonodavna vlast u Venezueli. Gonite se u pakao, gringosi! Idite kući! Idite kući!", izjavio je Chavez te dodao - "Mi smo ovdje slobodni, i svakim smo danom sve slobodniji."

Kada je nišan okrenuo na američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice, ustvrdio je da ga je "njegova djevojčica" zaboravila.

Do kraja ovog tjedna, venezuelanski bi parlament trebao raspravljati o zakonu koji bi Chavezu omogućio plasiranje zakona po dekretu na 18 mjeseci.

Ovo je samo jedan u nizu provokativnih nastupa predsjednika Chaveza. Prošle je godine tijekom svog govora u UN-u američkog predsjednika Georgea W. Busha nazvao "vragom".

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara