Chirac i Blair imaju ambiciozan plan za obrambenu politiku EU-a

VELIKA Britanija i Francuska trebale bi u utorak na svom sastanku na vrhu obznaniti ambiciozan plan s područja europske sigurnosne i obrambene politike (ESDP), objavio je britanski dnevnik Financial Times.

Glavne teme razgovora britanskog premijera Tonya Blaira i francuskog presjednika Jacquesa Chiraca, koji će se u utorak sastati u ljetovalištu Le Touquet na sjeveru Francuske, bit će jačanje vojnih kapaciteta, uvođenje veće fleksibilonosti kod donošenja odluka o obrambenim pitanjima u Europskoj uniji te unošenje ´klauzule o solidarnosti´ u slučaju terorističkog napada na neku zemlju članicu.

Prijedlozi dviju najvećih europskih vojnih sila mogli bi biti snažan poticaj za Europsku sigurnosnu i obrambenu politiku. Jedan od prijedloga uključuje i uspostavu međuvladine logističke agencije koja bi mogla dovesti do jače suradnje i koordinacije i koja bi mogla omogućiti veću interoperabilnost vojnog osoblja i opreme, piše Financial Times.

Premijer Blair i predsjednik Chirac razgovarat će i pitanjima o kojima se trenutačno raspravlja unutar Konvencije o budućnosti Europe. Spekulira se da će dvojica čelnika predložiti uvođenje tzv. ´klauzule solidarnosti´, načela koje postoji i u NATO-u, prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Tijekom sastanka dvojice čelnika, koji se ovih dana duboko razilaze oko pristupa iračkoj krizi, očekuje se da će premijer Blair nastojati dobiti potporu za drugu rezoluciju UN-a, koja bi otvorila put za oružanu intervenciju protiv Bagdada. Blair je pod velikim pritiskom unutar vlastite stranke i domaće javnosti, koja ne dijeli njegov pristup iračkoj krizi.

Francuska, koja zajedno s Njemačkom dijeli stajalište da u ovom trenutku nema opravdanja za vojnu intervenciju u Iraku, može zaustaviti izglasavanje rezolucije, budući da kao stalna članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara