Chirac: Plan o povlačenju pozitivan, no uz određene uvjete

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac u ponedjeljak je ocijenio "pozitivnim" plan o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze, no, kako je istaknuo, pod uvjetom da se plan ostvari u dogovoru s Palestincima te da njegov krajnji ishod bude osnivanje palestinske države.

"Naravno, zamisao o povlačenju je pozitivna, no pod određenim uvjetima", rekao je Chirac na konferenciji za novinare održanoj s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom nakon njihova sastanka i radnog ručka u Elizejskoj palači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik smatra da bi se jednostrano izraelsko povlačenje za koje je zeleno svjetlo dao američki predsjednik George Bush, trebalo realizirati uz ispunjenje nekoliko uvjeta: najprije bi ga, prema Chiracovu mišljenju, trebalo "uklopiti u smjernice mirovnog plana Četvorke: UN-a, SAD-a, EU-a i Rusije". Zatim bi cjelokupni plan trebalo "u potpunosti ostvariti u dogovoru s Palestinskom samoupravom" te na kraju voditi računa o tomu da "izraelsko povlačenje bude korak prema stvaranju palestinske države".

Chirac također smatra da vitalna pitanja, poput pitanja granica palestinske države ili statusa palestinskih izbjeglica, moraju biti rezultat pregovora te da o tomu "ne bi trebalo suditi unaprijed". "Samo pregovori mogu dovesti do konačnog mira", rekao je.

Egipatski je predsjednik oštro osudio ubojstvo šefa Hamasa Abdelaziza al-Rantissija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara