Chirac-Schroeder-zapatero uoči summita o EU i svijetu

ŠPANJOLSKI premijer Jose Luis Zapatero, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder u petak su, uoči summita Europskog vijeća u Bruxellesu, održali neformalni susret kao nastavak madridskog sastanka na kojem je dogovoreno redovito konzultiranje.

Kako je na internetu prenio španjolski list El Mundo, tijekom jednosatnog sastanka, u prisustvu ministara vanjskih poslova, španjolskog Miguela Angela Moratinosa, francuskog Michela Barniera i njemačkog Joschke Fischera, analizirana su aktualna pitanja EU.

Neformalni bruxelleski susret nastavak je madridskog sastanka od 13. rujna kada su se predstavnici triju članica EU zauzeli za brzu ratifikaciju europskog Ustava i dogovorili redovito konzultiranje koje bi se početkom 2005., trebalo održati u Barceloni.

El Mundo prenosi da su na sastanku analizirani i američki izbori, zdravstveno stanje palestinskog vođe Jasera Arafata te nova Europska komisija čiji je sastav u četvrtak navečer objavio imenovani predsjednik tog tijela Jose Manuel Barroso.

Pobjedom socijalista na izborima u proljeće 2004., Španjolska se vratila u srce Europe odlaskom s vlasti konzervativnog premijera Josea Marie Aznara koji se otklonio od Europe podržavajući Amerikance u njihovoj politici u Iraku.

Trojica europskih dužnosnika i švedski premijer Goran Persson predložili su početkom tjedna, zajedničkim pismom trenutačnom predsjedatelju EU, nizozemskom premijeru Janu Peteru Balkenendeu "Novi europski pakt mladosti", koji se uklapa u proces gospodarskih reformi EU, takozvanu Lisabonsku strategiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisabonska strategija 2000., program kojim bi EU do 2010. trebao postati najkonkuretnije gospodarstvo svijeta, temelji se na znanju.

Potpisnici upozoravaju na činjenicu da će se broj mladih u EU smanjiti u idućih "deset do 15 godina", dok se ciljevi rasta i konkurentnosti EU temelje upravo na dinamizmu (...) bolje obrazovanih i educiranih mladih ljudi.

Stoga njihov sporazum o mladima sadrži i nove mjere za poticanje demografije u Europi, za stimuliranje njihova zapošljavanja i jačanja uloge u društvu.

(Hina) xrt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara