Christian Wulff novi predsjednik Njemačke

Tekst: S.C.H./I.Ka.
Foto: AFP

NJEMAČKA savezna skupština danas je na posebnom zasjedanju iz trećeg pokušaja izabrala novog njemačkog predsjednika nakon što je Horst Koeler krajem svibnja neočekivano podnio neopozivu ostavku. Tako je kandidat vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Christian Wulff postao predsjednik Njemačke.

Koellerova ostavka šokirala je njemačku javnost, a on je svoju odluku objasnio riječima da je bio vrlo pogođen žestokim kritikama javnosti zbog svojih izjava o sudjelovanju njemačkih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama. No prvotni je šok brzo prošao i javnost se uskoro počela zabavljati procjenama i ocjenama mogućih novih predsjedničkih kandidata.

Wulff: Angelin čovjek, kandidat vladajuće koalicije

Iako će pred zastupnike Bundestaga i izaslanike parlamenata njemačkih saveznih pokrajina, koji čine saveznu skupštinu, izaći tri potencijalna kandidata, tamošnji se mediji slažu u procjeni da samo dvojica od njih imaju ozbiljne šanse osvojiti većinu glasova članova skupštine. Prvi od njih dvojice svakako je 50-godišnji Christian Wulff, kandidat vladajuće koalicije CDU-a, CSU-a i FDP-a, čovjek koji uživa neosporno povjerenje i podršku kancelarke Angele Merkel. Wulff je potpredsjednik CDU-a i premijer savezne pokrajine Donja Saska, pa iako ga u dijelu medija pomalo podbadajući nazivaju "Angelinim čovjekom", čini se da je on izabran kao apsolutno prihvatljiva opcija koju mogu "probaviti" svi kaolicijski partneri.

Zanimljivo je kako mediji i dio političke javnosti Wulffa nazivaju "bezbojnim" čovjekom, osobom kojoj nedostaje karizma i političaru toliko potrebna prodornost, no sjetimo se da je upravo to u predizbornoj kampanji zamjerano i našem predsjedniku Ivi Josipoviću, a on je ipak odnio uvjerljivu pobjedu nad suprotstavljenom "populističkom" opcijom.

Gauck, nekad nepoćudni svećenik iz vremena DDR-a

Drugi predsjednički kandidat, kojega je istaknula parlamentarna opozicija, jest također vrlo zanimljiv lik čiji korijeni sežu mnogo dalje u prošlost nekada razjedinjene Njemačke. Joachim Gauck čovjek je od velikog ugleda u zemlji, nekad politički nepoćudni i slobodnomisleći evangelički svećenik iz Istočne Njemačke, a nakon ponovnog ujedinjenja zemlje osoba koja je nadgledala i vodila poslovanje vrlo osjetljivog ureda za obradu dokumentacije Stasija, nekadašnje tajne službe DDR-a. Iako bi bilo prilično nepravedno i preoštro Gaucka poistovjetiti s "populističkom" opcijom na hrvatskim izborima, on ipak uživa podršku oporbenih socijaldemokrata i zelenih i bit će vrlo žestok protivnik Wulffu, jer za razliku od njega u predsjedničku utrku unosi golem ugled i karizmu borca za ljudska prava.

Gauckova je kandidatura toliko dobro pogođena, slažu se politički analitičari u Njemačkoj, da su čak i pojedinci iz vladajuće koalicije, koji su istodobno i članovi izborne savezne skupštine, otvoreno izjavili kako simpatiziraju Gaucka te čak najavili da će radije svoj glas dati njemu nego stranačkom kandidatu Wulffu. Izbori će tek pokazati hoće li Angela Merkel uspjeti "stranački disciplinirati" neposlušne zastupnike i natjerati ih da se priklone stranačkoj opciji.

Jochimsen, kandidatkinja ljevice bez veće šanse za uspjeh

Treća kandidatkinja je Lukrezia Jochimsen, bivša televizijska novinarka sa zapada Njemačke i zastupnica u saveznom parlamentu, osoba koju su kao svoj prijedlog istaknuli predstavnici lijeve opcije. Njoj nitko ne daje ozbiljne šanse za ulazak u drug glasački krug, no Gauck ne krije da u eventualnom drugom izbornom krugu itekako računa na glasove zastupnika sklone Jochimsenovoj.

Dosadašnja "ispipavanja" pulsa njemačkih glasača pokazala su da najviše šanse za sjedanje u predsjendički stolac ipak ima mlađahni i proeuropski nastrojeni Wulff, no ukoliko Gauck za sebe uspije pridobiti glasače sklone kandidatkinji ljevice, nitko ne skriva da bi izbori za njemačkog predsjednika mogli donijeti neočekivan ishod. Ovi su pak izbori moguća prekretnica za budućnost vlade kancelarke Merkel, jer je međusobno jedinstvo stranaka vladajuće koalicije već mjesecima prilično poljuljano i kancelarka hitno treba osobu koja će podijeljene partnere ponovno ujedniti i osnažiti. A upravo to se očekuje od Wulffa.

Poraz Angele Merkel

Niti u drugom krugu predsjedničkih izbora u Njemačkoj nije izabran predsjednik. Naime, kandidat koji je imao najviše šansi, Christian Wulff, kojeg je predložila vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel, osvojio je 615 glasova, dok je kandidat socijaldemokratsko-zelene oporbe Joachim Gauck osvojio 490, kandidatkinja stranke ljevice Luc Jochimsen 123 glasa, a kandidat ekstremne desnice Frank Rennicke osvojio je tri glasa.

Wulf bi tako mogao odnijeti pobjedu u trećem izbornom krugu. Današnje neizabiranje predsjednika može se tumačiti i kao poraz Angele Merkel jer je Wulff bio njezin osobni kandidat.

U trećem krugu za predsjednika Njemačke izabran Christian Wulff

U trećem izbornom krugu za predsjednika Republike Njemačke izabran je kandidat vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Christian Wulff. Wulff je tako u trećem krugu osvojio 652 glasa, dok je Joachim Gauck osvojio 494 glasa. 

Wulff je nakon izbora kazao da je ponosan što je upravo on u godini u kojoj se obilježava 20 godišnjica ujedinjenja dviju država postao predsjednikom Njemačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara