CIA drži pripadnike Al-Qaide u istočnoeuropskim zemljama

CIA DRŽI i ispituje zarobljene pripadnike Al-Qaide na tajnim lokacijama u istočnoj Europi, izvješćuje u izdanju od srijede američki dnevni list The Washington Post.

Prema istom izvoru, radi se o mreži zatvora sovjetskog tipa u osam zemalja, uključujući Afganistan i Tajland ali je, na zahtjev visokih američkih dužnosnika, The Washington Post odlučio ne otkriti o kojim se istočnoeuropskim zemljama radi. Taj tajni zatvorski sustav uspostavljen je ubrzo nakon napada u SAD-u 11. rujna 2001.

Oko 30 vodećih pripadnika Al-Qaide je izolirano od vanjskog svijeta, nemaju nikakva prava i nitko izvan CIA-e ne može ih vidjeti ili s njima razgovarati, piše The Washington Post.

Više od 70 drugih manje važnih zatočenika predano je stranim obavještajnim zemljama prema odredbama postupka poznatog kao "predaja".

List piše da uopće nije poznato tko se nalazi u tajnim zatvorima, koje se metode ispitivanja nad zatvorenicima provode, te kako se donose odluke gdje i koliko dugo bi zarobljenici trebali ostati zatočeni.

I dok CIA neće otkriti detalje oko samog sustava, visoki obavještajni krugovi pravdaju ovakav potez agencije time što SAD u borbi protiv terorizma mora imati mogućnost držanja u pritvoru potencijalnih terorista koji bi prema američkoj legislativi već odavno trebali biti na slobodi.

Postojanje i lokacija tajnih zatvora za Al-Qaidine pripadnike, poznatih pod nazivom "crna mjesta", do sada je bila tajna najvećeg stupnja, a za njih su, osim Bijele Kuće, CIA-e i američkog Ministarstva pravosuđa znali jedino predsjednici država u kojima su zatvorenici smješteni, te nekolicina najviših sigurnosnih službenika iz SAD-a i i države "domaćina".

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara