CIA smatra da je Saddam Hussein živ, USA Today - Saddam ozlijeđen

AMERIČKE obavještajne službe uvjerene su da je irački predsjednik Sadam Husein živ, nakon njegova jučerašnjeg pojavljivanja u programu državne televizije, koje ocjenjuju vjerodostojnim, izvijestio je list Washington Post, a USA Today u izvješćuje kako je irački čelnik ranjen u napadima.
Sadam Husein je u jučerašnjem tv-prijenosu "izgledao vjerodostojno, pa su CIA-ini dužnosnici zaključili da nema potrebe analizirati njegov glas", izjavio je jedan američki dužnosnik za Washington Post.

Američke obavještajne službe i dalje vjeruju da se Sadam, zajedno s dvojicom sinova nalazi u predsjedničkom kompleksu na jugu Bagdada što su ga Sjedinjene Države u četvrtak bombardirale, no ne isključuju mogućnost da je tv-prijenos predsjednikova govora, emitiran u ponedjeljak, snimljen ranije, i to, kako ističu, prije američkog napada koji je počeo u četvrtak.

"Znamo da smo pogodili njegovo sklonište i znamo da je ozlijeđen", kazao je za list USA Today neimenovani dužnosnik jedne tajne službe koji je angažiran na lociranju mjesta na kojemu se nalazi Sadam Husein. "Također vjerujemo da Sadam nije napuštao Bagdad", prenosi list.

Pozivajući se na obavještajne izvore list piše da su pripadnici američkih specijalnih jedinica Delta Force u Bagdadu montirali prislušne uređaje na Sadamove podzemne telefonske linije, a CIA je regrutirala iračkog dužnosnika koji zna gdje Sadam spava.

Pentagon nije komentirao navode lista.

(Hina) mh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara