"Cijeli poluotok vuče bijelo": Španjolski euri na sebi imaju najviše kokaina u cijeloj Europi

"Cijeli poluotok vuče bijelo": Španjolski euri na sebi imaju najviše kokaina u cijeloj Europi

ISTRAŽIVANJE kemičara sa Sveučilišta u Valenciji pokazalo je kako španjolske novčanice eura na sebi imaju najveću koncentraciju od svih novčanica u cijeloj Europi, bez obzira na to jesu li euri, britanske funte ili švicarske franke, piše Eu Observer.

Kemičari s valencijskog sveučilišta otkrili su, istražujući slučajan uzorak novčanica prikupljenih iz raznih dijelova zemlje, kako je prosječna koncentracija kokaina na kontaminiranim novčanicama 155 mikrograma po novčanici.

Za usporedbu, njemački euri imaju peterostruko manju koncentraciju kokaina, a irski još manju, oko 0,6 mikrograma po novčanici.

No, kako kaže jedan od autora studije, to ne znači da svi Španjolci "vuku bijelo", niti da su sve novčanice došle u direktan kontakt s drogom, jer su novčanice mogle biti kontaminirane prijenosom droge u novčanicima ili strojevima za brojenje novaca u bankama. No, gotovo sve novčanice u cirkulaciji na sebi imaju tragove kokaina.

Najmanje kokaina na švicarskim frankama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je ove podatke usporedila s ranijim podacima o kokainu na novčanicama diljem svijeta. U jednoj od njih, iz 2006., navodi se kako najveću stopu kontaminiranih novčanica na svijetu ima SAD, a tada je napomenuto i kako je 94 posto španjolskih novčanica došlo u kontakt s kokainom.

Za usporedbu, u Britaniji je taj postotak između 40 i 51, ovisno o državi u kojoj je mjerenje vršeno, dok je Švicarska na dnu konzumacije kokaina – tamo je kontaminirano samo 6 posto švicarskih franaka.

No, autori studije napominju i kako je "kokain postao sastavnim dijelom španjolskog društva", te kako je "stavio hipoteku na neurološki razvoj cijele jedne generacije".

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara