Cijelo mjesto na Pelješcu se pobunilo protiv liječnice. Uključio se i DORH

Cijelo mjesto na Pelješcu se pobunilo protiv liječnice. Uključio se i DORH
Screenshot: Nova TV

STANOVNICI mjesta Trpanj na Pelješcu pobunili su se protiv jedne liječnice obiteljske medicine. 

Žale se na liječnicu Dijanu Bošnjak prozivajući je za razne nepravilnosti u radu. Na istu su se doktoricu žalile i medicinske sestre, a čistačica je zbog nje dala otkaz. 

Brojni pacijenti zbog nje sele svoje kartone drugim liječnicima. 

U cijelu se priču uključio i USKOK koji je počeo istraživati njenu ordinaciju zbog optužbi da je uzimala novac za kućne posjete, no u njih nikad nije otišla. Nakon prijava ravnatelju Doma zdravlja i Ministarstvu zdravstva, slučaj je sada preuzeo DORH jer su pacijenti nezadovoljni primarnom skrbi na koju imaju pravo, objavljeno je u emisiji ''Provjereno'' Nove TV. 

Nije mu došla previti rane iako je trebala

Liječnica Dijana Bošnjak je došla raditi u trpanjsku ambulantu prije 12 godina. Pacijent Zoran Suton je odlučio za ''Provjereno'' ispričati o problemima koje je imao s njom. Nakon povratka s operacije u Zagrebu netko je trebao previjati njegove rane, no liječnica nikad nije došla iako je trebala doći, ali je zapisala da je dolazila. Ona s patronažnom sestrom nije komunicirala pa se Zoran s njom sam morao dogovarati. Zbog te se situacije odlučio žaliti i Ministarstvu.

"Naveo sam datume točno u kojima ona nije dolazila, a ispostavilo se da je pisala da je uredno dolazila od prvog dana kad sam ja došao iz Zagreba. Međutim napravila je grešku jer sam ja bio još u Zagrebu dok je ona pisala da je dolazila ovdje u kućne posjete", rekao je Suton, nakon čije je priče i prijave policiji otkriveno da je doktorica Bošnjak zapisivala kućne posjete za brojne pacijente, no nikome nije došla.

Još gore je postalo kad je sve prijavio

Važno je istaknuti i da se za kućne posjete dobiva poseban dodatak na plaću. Da je protiv nje podignuta kaznena prijava potvrdio je i ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris.

Doktorica Bošnjak nije htjela komentirati cijeli slučaj s nedolaskom na previjanja.

Suton je za ''Provjereno'' još ispričao da je sve postalo još gore nakon što je prijavio nepravilnosti pa je na pregled morao u Zagreb, a liječnica je stornirala nalog za njegov prijevoz sanitetskim vozilom bez ikakve obavijesti i najave. Ispostavilo se da je nalog napisala njezina medicinska sestra, koja ju je i ranije spašavala u takvim slučajevima, jer nje nikad nije bilo.

Protiv liječnice je pokrenut disciplinski postupak, a ''Provjereno'' doznaje da je dr. Bošnjak pacijentu Sutonu iz provokacije ispisivala nepotrebne uputnice, poput onih za neplodnost, testiranje na HIV i slično.

I drugi pacijenti imali problema s istom liječnicom: "Zalupila mi je vratima i tjerala me van"

No i u slučajevima drugih pacijenata je bilo problema s tom istom liječnicom.

Mato Mačela je osam mjeseci bio na bolovanju zbog mrene, a liječnica je njegovo bolovanje zatvorila po krivoj dijagnozi a da ga o tome uopće nije obavijestila. I on je cijeli slučaj prijavio Ministarstvu.

Pacijenti su ispričali o problemima prilikom svakog sljedećeg posjeta dr. Bošnjak.

"To su izljevi histerije kad dođete. I ako ne ide njoj u prilog, to je užas. Zalupila bi vratima, tjerala me van", rekao je Zoran Suton.

Davala im antibiotike naslijepo?

Neugodnosti je u ordinaciji dr. Bošnjak doživjela i Ana Matković, na koju se doktorica izderala kad je došla na injekciju. Naposljetku joj je pomogla medicinska sestra, a liječnica je samo otišla iz ordinacije. Nije je bilo u ambulanti ni kad je njezinom suprugu trebala pomoć nakon što je porezao ruku.

Pacijenti su ispričali kako je davala antibiotike naslijepo, a bilo je problema i kod predaje kartona pri premještanju u drugu ambulantu.

Liječnica: To je organizirana hajka, bilo bi lijepo da liječnici mogu birati svoje pacijente

Dr. Bošnjak, pak, kaže da se radi o organiziranoj hajki te da je problem u medicinskim sestrama koje su lobirale da pacijenti pišu pritužbe. Osim medicinske sestre, dr. Bošnjak krivi i pacijente, te je u TV prilogu pred kamerama otvoreno počela pričati o pacijentu, čime je zapravo prekršila liječničku tajnu.

"Bilo bi lijepo da liječnici mogu birati svoje pacijente", rekla je doktorica Bošnjak. 

Jedna od tih medicinskih sestara ispričala je da je zbog te liječnice morala napustiti svoj posao, koji je voljela, a na nju se žalila čak i čistačica.

Čistačica zbog nje dala otkaz

"Njen pas je non stop je bio u ordinaciji. On se penjao po krevetima, spavao. Ja sam to sve čistila i trpjela", ispričala je čistačica Vera Brkić i dodala da joj je dr. Brkić ostavljala papiriće s uputama da sve očisti, a došlo je i do skrivanja pribora pa je sve prijavila ravnatelju. Dala je otkaz kad je opet morala čistiti ordinaciju dr. Bošnjak.

Ravnatelj Doma zdravlja kaže kako čini sve što je u njegovoj moći. Učiniti može malo, dodaje, ako je riječ o usmenim pritužbama, no pritužbi u svakom slučaju ima dosta. Problem nisu riješili ni ravnatelj ni Ministarstvo, sada je sve preuzeo DORH.

Nitko od ljudi koji su istupili, govore za ''Provjereno'', nema ništa protiv nje kao osobe, ali zahtijevaju adekvatnu primarnu skrb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara