Cijena Arapskog proljeća - 55 milijardi dolara

Cijena Arapskog proljeća - 55 milijardi dolara

Foto: AFP

INSTITUT za procjenu političkog rizika Geopolicity napravio je, na temelju podataka MMF-a, statističku analizu koja pokazuje da su pobune koje su ove godine zahvatile zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka pogođene zemlje koštale preko 55 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveću cijenu Arapskog proljeća platile su ekonomije Libije i Sirije, a slijede ih Egipat, Tunis, Bahrein i Jemen. Međutim, postoji i druga strana medalje u ovoj priči.

Bliskoistočni proizvođači nafte su profitirali od revolucija, jer je zbog njih došlo do povećanja cijena  nafte. Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Kuvajt su doživjeli solidan rast BDP-a, prvenstveno zbog činjenice da je cijena sirove nafte skočila s 90 dolara po barelu, koliko je iznosila na početku godine, na 130 dolara, kolika je cijena bila sredinom svibnja. Poslije se ustalila na 113 dolara po barelu.

"Za krajnji rezultat Arapskog proljeća možemo reći da je mješovit, ali općenito pozitivan. Osim toga, produktivnost regije je do rujna ove godine bila jača za 39 milijardi dolara", stoji u izvješću Geopolicityja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara