Cijena nafte: "Sve je moguće jer je sve više proizvođača na rubu ponora"

Cijena nafte: "Sve je moguće jer je sve više proizvođača na rubu ponora"

Foto: freeimages.com

SANKCIJE za izvoz nafte iz Irana su ukinute, a time je pokrenut i novi val rasprodaje 'crnog zlata', no pravo je pitanje koliko će brzo Iran moći i htjeti povećati plasman svoje sirove nafte globalnim kupcima. Reakcije tržišta na konačnu potvrdu ukidanja sankcija potpuno su opravdane jer kratkoročno tu su moguća 24 supertankera koji samo čekaju zaploviti s naftom iz iranskih skladišta, navode iz Saxo Banke.

"Nafta je u značajnoj silaznoj putanji, a ukidanje sankcija je dodatni faktor. No kada se pogleda malo duže očekivano razdoblje, vjerujem da će Iran ići s postupnim povećanjem proizvodnje i to iz dva glavna razloga: dijelom da se umanji dodatni pritisak na cijenu nafte, ali ujedno im treba vremena da obnove svoju bazu korisnika. Nema smisla proizvoditi, ako je ne mogu prodati", smatra Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci i podsjeća da su godine sankcija ujedno značile i nedostatak investicija u taj sektor, pa će im trebati vremena da se vrate na razine prije no što su uvedene zabrane.

Ruski Transneft smanjuje izvoz za 6,4 posto

Ruski Transneft prošli je tjedan poručio da će njihov izvoz biti manji za 6,4 posto u usporedbi s 2015. godinom.

Hedge fondovi su vjerojatno nakupili rekordne 'short' pozicije za nafte tipa WTI i Brent, u vrijednosti od više 400 milijuna barela do polovice prošlog tjedna, sudeći prema brojkama za WTI naftu koje su objavljene u petak, dok se one za Brent očekuju danas.

"Kratkoročne prognoze djeluju slabašno no s obzirom da je cijena sirove nafte pala za gotovo četvrtinu samo od početka ove godine i za gotovo 40 posto od zadnjeg OPEC-ovog sastanka početkom prosinca, treba očekivati određenu konsolidaciju. Pogotovo kada se politika uzme u obzir, sve je moguće, pogotovo sada kada sve veći broj proizvođača stoji na rubu ponora", zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara