Cijena nafte u mjesec dana porasla za gotovo 15 posto

Cijena nafte u mjesec dana porasla za gotovo 15 posto

Foto: 123rf

SENTIMENT na tržištima sirove nafte značajno se poboljšao nakon neformalnog sastanka čelnika OPEC-a s Rusijom koji je krajem rujna održan u Alžiru, a na kojem je na iznenađenje tržišnih sudionika najavljeno smanjenje proizvodnje nafte s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte, navodi se u analizi RBA.

Čini se kao da su članovi OPEC-a, u suprotnosti s posljednjim godinama, trenutno u stanju uvjeriti sve više tržišnih sudionika o svojoj ciljanoj promjeni strategije, koja uključuje prvo smanjenje proizvodnje od 2008. godine. U istom smjeru kreće se i stajalište Rusije koja, nakon što je značajno povećala svoju proizvodnju nafte od početka godine, sada signalizira interes da se pridruži naporima kako bi se ograničila opskrba naftom.

Ipak, činjenica je da je tržište nafte i dalje prezasićeno. Ostaje vidjeti hoće li vodeći igrači na tržištu sirove nafte poduprijeti svoje riječi djelima. Međutim, posljednja dva desetljeća pokazala su da se vrlo malo članova uistinu i pridržava sporazuma. Ukoliko to bude slučaj i ovaj put, trenutni porast cijena nafte na robnim tržištima vjerojatno neće biti održiv. Naime , u posljednjih mjesec dana nafta tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) na robnim burzama je zabilježila rast cijene za 14,2 posto dok je cijena nafte tipa WTI porasla čak 18 posto.Analitičari očekuju prosječnu cijenu od 45 dolara za barel

Prema posljednjim podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna ponuda nafte porasla je u rujnu za 0,6 milijuna barela dnevno (mb/d) kao rezultat povećanja proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a (Rusija i Kazahstan) dok je istovremeno proizvodnja u zemljama članicama OPEC-a na najvišim povijesnim razinama (na 33.64 mb/d u rujnu podržana snažnom proizvodnjom u Iraku i ponovno otvorenim izvoznim lukama u Libiji). Detalji vezani za smanjenje proizvodnje na koje se OPEC obvezao (na između 32.5 mb/ i 33mb/d) bit će objavljeni do kraja studenog.

S druge strane očekuje se povećanje globalne potražnje za sirovom naftom za 1,2 mb/d u 2016. te istom dinamikom i u sljedećoj godini. Rast potražnje i dalje usporava, spuštajući se s najviše razine u pet godina (u trećem tromjesečju 2015.) na najnižu razinu u četiri godine (u trećem ovogodišnjem tromjesečju) zbog iščezavanja rasta OECD-a i značajnog usporavanja kineskog gospodarstva.

"Hladnije vremenske prilike mogle bi doprinijeti blagom oporavku rasta potražnje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju stoga očekujemo da bi prosječna cijena nafte tipa Brent u navedenom razdoblju mogla biti na razini od 45 dolara po barelu", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara