Cijene na europskim burzama na najvišim razinama od početka 2018. godine

Cijene na europskim burzama na najvišim razinama od početka 2018. godine
Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine od početka prošle godine, što se ponajviše zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 u plusu 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja prošle godine.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,40 posto, na 7.332 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 posto, na 13.054 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.795 bodova.

Najviše porasle cijene dionica u automobilskom i rudarskom sektoru

Najviše su porasle cijene dionica u automobilskom i rudarskom sektoru, za 2, odnosno 1,5 posto, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je u petak da su dvije zemlje postigle 'konsenzus o načelima' u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima.

Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao je da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, premda sporazum nije još 100 posto dovršen.

No, kazao je i da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovoga mjeseca.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koji je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u plusu 1,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u 14 tjedana.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara