Cijene nafte pale ispod 67 dolara

Cijene nafte pale ispod 67 dolara
Ilustracija: 123RF

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara zbog zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo i snažne američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,51 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 58,13 dolara.

Smanjena opskrba vodećih proizvođača

Tržište je proteklih dana podupirala smanjena opskrba vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, koji od početka godine koordinirano smanjuju proizvodnju prema zacrtanih 1,2 milijuna barela dnevno.

Tome valja dodati smanjenu opskrbu iz Venezuele i Irana zbog američkih sankcija.

Danas je uzlazni trend cijena zakočila bojazan od usporavanja svjetskog gospodarstva s obzirom na posustajanje aktivnosti u velikom dijelu Azije i Europe, koje bi moglo zakočiti potražnju za gorivom.

Pritom se potrošnja nafte za sada dobro drži. Tako je u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, porasla u prva dva ovogodišnja mjeseca za 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na rekordnih 12,68 milijuna barela dnevno, prema službenim podacima objavljenim u ovome tjednu.

"Tržište je još uvijek rastrgano između zabrinutosti za gospodarstvo i visoke proizvodnje nafte u SAD-u s jedne strane te zavidne razine usklađenosti skupine OPEC+ s dogovorenim smanjenjem opskrbe s druge strane, koju podupiru i neplanirana smanjenja proizvodnje", konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

Izvješće OPEC-a

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak je priopćila da bi tržište u prvom tromjesečju moglo pokazati skroman višak i potom manjak u drugom tromjesečju, od oko 500 tisuća barela dnevno.

Pritom bi solidni rezervni kapaciteti OPEC-a mogli spriječiti značajniji rast cijena nafte u slučaju poremećaja a povećanje opskrbe iz neovisnih proizvođača, predvođenih SAD-om, trebalo bi jamčiti da će potrebe za naftom biti podmirene, ističu u IEA-i.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,29 dolara te je porasla 69 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara