Cijene nafte pale, smanjio se strah od posljedica napada u Saudijskoj Arabiji

Cijene nafte pale, smanjio se strah od posljedica napada u Saudijskoj Arabiji
Foto: EPA

NA WALL STREETU su jučer cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja od negativnog utjecaja napada na saudijska naftna postrojenja i jer se ulagači nadaju smanjenju kamatnih stopa u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 27.109 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 3005 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 8186 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno, nakon što su dan prije cijene dionica pale, a cijene nafte snažno porasle zbog strahovanja ulagača od geopolitičkih i gospodarskih posljedica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Obnova proizvodnje do kraja mjeseca

Napadi dronovima u subotu izazvali su prekid proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prvo je oštro prijetio Iranu, no jučer je poručio da ne želi rat, dok je Saudijska Arabija poručila da će proizvodne kapacitete obnoviti do kraja mjeseca, što je umanjilo strahovanja ulagača od oštrog pada ponude nafte na svjetskom tržištu i dugotrajne obnove postrojenja.

Kako je zbog napada na postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, u ponedjeljak su cijene nafte skočile više od 10 posto.

Naftne rezerve

No kako su Sjedinjene Američke Države i druge zemlje poručile da će u slučaju potrebe koristiti svoje naftne rezerve, cijena crnog zlata jučer je pala oko 6 posto.

Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od većih posljedica po gospodarstva zbog rasta cijena nafte.

Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru jučer su pale 1,5 posto, nakon što su dan prije skočile 3,3 posto.

Pale su još samo cijene dionica u industrijskom sektoru, dok su u preostalih devet najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene porasle.

Ulagači čekaju da Fed smanji kamatne stope

Podršku tržištu pruža i nada ulagača u nove poticajne mjere.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a ulagači se nadaju da će u srijedu Fed smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju kako bi potaknuo rast gospodarstva.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7320 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,06 posto, na 12.372 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,24 posto, na 5615 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara