Cijene nafte pale zbog koronavirusa

Cijene nafte pale zbog koronavirusa
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara nakon što je Rusija priopćila da će trebati više vremena da prouči predloženo dodatno smanjenje opskrbe zbog smanjene potražnje pod utjecajem epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 50,42 dolara.

Moskva podupire suradnju s drugim proizvođačima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Moskva podupire suradnju s drugim proizvođačima što je poduprlo cijene u jutarnjoj trgovini.

Danas je ruski ministar energetike Aleksandar Novak naglasio da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stajalište o značajnijem ograničenju opskrbe pojasniti sljedećeg tjedna.

Novak je procijenio da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150 tisuća do 200 tisuća barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, napominje Reuters.

Odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike na čelu s Rusijom predložio je privremeno smanjenje proizvodnje za 600.000 barela dnevno, saznao je Reuters iz tri izvora u četvrtak.

OPEC+ grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu

OPEC+ grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu a trenutno ograničava opskrbu za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno, što odgovara gotovo dva posto globalne potražnje.

"Tržište nafte možda je spremno pokazati strpljivost dok Kremlj odlučuje o sljedećem koraku - vrijeme će pokazati koliko strpljivo", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Trgovce je zabrinula izjava guvernera kineske središnje banke da bi drugo gospodarstvo svijeta moglo zabilježiti poremećaje u prvom tromjesečju.

Grupa Euroasia procjenjuje da će se potražnja za naftom u Kini, drugom uvozniku nafte u svijetu, smanjiti za čak tri milijuna barela dnevno u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,72 dolara, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara