Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u

Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima pod pritiskom vijesti o neočekivano intenzivnom rastu zaliha u SAD-u, a rast broja slučajeva koronavirusa mogao bi dodatno smanjiti potražnju za gorivima na tržištu najvećega svjetskog potrošača.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 41,22 dolara.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u utorak iznosila 44,29 dolara te je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Američki institut za naftu izvijestio je da su američke zalihe sirove nafte porasle prošli tjedan za neočekivano velikih 7,5 milijuna barela, dok su analitičari očekivali povećanje za 2,1 milijun barela. Očekuje se da će službene podatke o prošlotjednim zalihama danas objaviti američka vlada.

"Strahovi od prezasićenosti u SAD-u trajno su zaposjeli naftno tržište", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a i dodao da će to trajati sve dok država ne zaustavi širenje korone.

Perspektiva naftne potražnje

Broj zaraženih u svijetu je premašio 15 milijuna, a američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je vjerojatnije da će se epidemija pogoršati, a ne poboljšati. Njegovi komentari odstupaju od ranije strategije sa snažnim naglaskom na ponovno otvaranje američkog gospodarstva.

Tržišta bi mogla Trumpove riječi dočekati pozitivno, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja, jer je to jedna od njegovih do sada najrazumnijih izjava o pandemiji.

"To bi moglo pozitivno utjecati na perspektivu naftne potražnje. Umjesto nekontroliranog, razornog drugog vala zastoja, možda će se sada povećati izgledi SAD-a da konačno ostvari kontrolu nad širenjem zaraze", rekao je Tonhaugen.

Dogovor Europske unije u utorak podignuo je cijene nafte, no rast napetosti između SAD-a i Kine zbog koronavirusa i Hong Konga pritišće cijene. Kina je objavila da je SAD naglo zatražio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu. Peking je to snažno osudio i obećao mjere odmazde.

Tu su i naznake da Irak, drugi po veličini proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), još uvijek ne ispunjava svoj cilj u okviru sporazuma o rezovima.

Rusija u međuvremenu planira od 1. do 10. kolovoza smanjiti izvoz nafte iz baltičkih luka i crnomorske luke Novorosijsk za gotovo četvrtinu, pokazuju preliminarni podaci, što bi pak poduprlo cijene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara