Cijene nafte pale

Cijene nafte pale
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su u petak prema 63 dolara u prigušenoj trgovini na međunarodnim tržištima uoči Dana zahvalnosti u SAD-u jer trgovci ne očekuju značajnije ograničenje opskrbe na sastanku vodećih proizvođača u Beču.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 58,07 dolara.

Naftna tržišta koči i jači dolar

Trgovina je slabašna uoči Dana zahvalnosti u SAD-u te se pozornost polako preusmjerava na idući tjedan kada će se u Beču sastati članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, kako bi razmotrile proizvodnu strategiju za predstojeće razdoblje.

Očekuje se da će proizvođači za nekoliko mjeseci produljiti važeći sporazum o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno ali ne i dogovoriti značajnije smanjenje proizvodnje.

"Nismo dobili nikakve poticaje za podizanje cijena nafte uoči OPEC-ova sastanka. Članice će nastaviti ograničavati opskrbu i usredotočiti se na striktno poštivanje (postojećeg sporazuma)", tumači raspoloženje na tržištu Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Zapravo smatramo da ni ne moraju dodatno ograničavati opskrbu", dodao je Schieldrop.

Naftna tržišta koči i jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje drugih valuta. Dodatni pritisak stvara i upozorenje Kine SAD-u da će odgovoriti "odlučnim protumjerama" na službeno iskazivanje podrške antivladinim prosvjednicima u Hong Kongu.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak je iznosila 63,94 dolara, što znači da je pala 46 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara