Cijene nafte stabilne na međunarodnim tržištima

Cijene nafte stabilne na međunarodnim tržištima
Ilustracija: 123rf

CIJENE nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima s obzirom na to da se tržište ponovno preusmjerilo na moguću smanjenu opskrbu zbog američkih sankcija na iransku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,35 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 68,86 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,78 dolara.  

Tržišta je jučer potresla bojazan da bi kriza na tržištima u nastajanju i trgovinski sporovi mogli prigušiti potražnju za naftom.

Smanjuje se opskrba na tržištu?

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je jučer da bez obzira na činjenicu da se opskrba na tržištu smanjuje i da bi svjetska potražnja za naftom u sljedeća tri mjeseca trebala dosegnuti 100 milijuna barela dnevno, paralelno rastu i globalni gospodarski rizici.

"Kako se približavamo 2019., mogući rizik za naše prognoze predstavljaju neka od ključnih gospodarstava u nastajanju, dijelom zbog pada vrijednosti njihovih valuta u odnosu na američki dolar koji poskupljuje uvoz energenata", upozorili su u IEA-i u redovnom izvješću o naftnim tržištima.

Naglasili su i rizik za gospodarski rast zbog eskalacije trgovinskih sporova.

Danas su se cijene stabilizirale jer se pozornost opet okrenula mogućoj smanjenoj opskrbi zbog američkih sankcija koje će od 4. studenoga obuhvatiti i iranski naftni sektor.

Sjedinjene Države ponovno su ovog ljeta uvele sankcije Iranu, nakon što su se povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

"Prijetnja manjka u opskrbi koju stvara očekivani gubitak iranskog izvoza tek nas čeka, a američki rok početkom studenoga za svođenje izvoza na nulu približava se velikom brzinom", naglašava Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Pad američke proizvodnje sirove nafte

U ovom i idućem mjesecu indijski će prerađivači, tradicionalno glavni kupci iranske nafte, uvoziti gotovo upola manje iranske nafte nego početkom godine.

Potporu tržištu pruža i podatak o padu američke proizvodnje sirove nafte u prošlom tjednu za 100.000 barela dnevno, na 10,9 milijuna barela dnevno, s obzirom na to da je industrija sučeljena s ograničenjima kapaciteta cjevovoda.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 76,46 dolara, što znači da je pala 70 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara