Cijene svjetskih burzi počele su određivati glasine "financijskih analitičara"?

Cijene svjetskih burzi počele su određivati glasine "financijskih analitičara"?

NAKON raznih pomoći Feda i drugih financijskih institucija, najaktualniji indeksi Wall Streeta nikako da zadrže svoju stabilnost, jer već drugi dan zaredom cijene dionica padaju. Kao najveći razlog pada indeksa zaslužan je pad cijena dionica financijskog i tehnološkog sektora, ali i glasine nekih analitičara.

Dow Jones smanjio je svoju vrijednost za 0,97 posto, odnosno za 120 bodova, S&P indeks -1.15 posto dok je tehnološki Nasdaq pao za 1,8 posto. Dionice Googlea i Oraclea pojeftinile su za 3,1 posto, odnosno 7,2 posto jer su ulagači razočarani slabim poslovnim rezultatima Oraclea uslijed toga što tvrtke i kompanije smanjuju nabavu novih tehnologija, a Lehman Brothers smanjio je ciljanu cijenu Googlea za 10 posto.

Zli jezici proširili su glasine koje bi dovele banku Lehman Brothers u isti položaj u kojem se našao Bear Stearns, koji je bio na rubu propasti dok mu nije pružena ruka od strane JP Morgana. Dakako, Lehman Brother demantirao je navode tih glasina, međutim one su bile dovoljne da cijene te banke padnu za 9 posto, uz ostale koje su izgubile na vrijednosti poput Merrill Lyncha, JP Morgana i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje što određuje sudbinu poslovanja i rast ili pad, vrijednosti najutjecajnijih svjetskih banaka i korporacija. Jer, po svemu sudeći, glasine postaju sve moćnije u svijetu financija, ali nažalost, takve "laži" utječu na hrvatske ulagače, bilo dioničare ili vlasnike udjela u nekom od brojnih investicijskih fondova koji su već duže vrijeme u crvenom.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara