CIKLUSI HRT-a: MAJSTORSKI i SFUMATO

Novu koncertnu sezonu Majstorskog ciklusa Hrvatske radiotelevizije u izvedbi Simfonijskog orkestra HRTa novinarima je danas predstavio maestro Nikša Bareza, šefdirigent toga orkestra. L

Po njegovim riječima sve popularniji Majstorski ciklus obuhvaća 12 koncerata na kojima će osim simfoničara nastupiti vodeći dirigenti i solisti.

Bareza je posebno istaknuo kako će novu sezonu obilježiti obljetnice hrvatskih skladatelja Milka Kelemena, Stjepana Šuleka, Ive Maleca i Antuna Dobronića.

Osim maestra Bareze koncertima će u "Lisinskom" dirigirati Mladen Tarbuk, Pavle Dešpalj, Saša Britvić i Nada Matošević, a od inozemnih dirigenata Fillipo Zigante, Christoph Georg Sandmann i Mathias Husman.

Bareza je najavio i vodeće vokalne i i instrumentalne soliste basa Paatu Burchuladze, mezzosopranisticu Renatu Pokupić, trombonista Vanju Lisjaka, klarinetisticu Mariju Pavlović, glasoviristicu Martinu Filjak, flautisticu Tamaru Coha-Mandić, viloliniste iz inozemstva Tarasa i Oxanu Pecheny i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi koncert Simfonijskog orkestra HRT-a održat će se u četvrtak, 7. listopada, pod ravnanjem Nikše Bareze, a posvećen je 80. rođendanu Milka Kelemena.

Drugi ciklus "Sfumato" Zbora Hrvatske radiotelevizije najavio je umjetnički voditelj ciklusa maestro Tonči Bilić, dodavši da se taj ciklus već sedmu godinu uspješno održava u Muzeju "Mimari". Najavio je da će gostovati nekoliko zborova i komornih orkestara koji će izvoditi zborska djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Na sedam koncerata "Sfumata", koji počinje u utorak, 5. listopada, osim Tonča Bilića dirigirat će Tomislav Fačini, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić.

Glazbena proizvodnja HRT-a predstavila je danas i prvih pet CD-a s koncerata Simfonijskog orkestra HRT-a kojima su ravnali šefovi-dirigenti V. Kranjčević, M. Horvat, N. Bareza P. Dešpalj i J. Daniel. Fagotist Zvonimir Stanislav je kazao da je zopočeti projekt vrlo važan za očuvanje djela iz hrvatske i svjetske glazbene baštine, a svjedoči i o velikom prinosu Simfonijskog orkestra HRT-a hrvatskom glazbenom životu.

Iduće sezone simfoničari će obilježiti 85. obljetnicu djelovanja.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara