Čile legalizirao pobačaj u ograničenim slučajevima

Čile legalizirao pobačaj u ograničenim slučajevima
Screenshot: YouTube
 
ČILEANSKI sud u ponedjeljak je presudio da je zakon koji dopušta pobačaj u nekim slučajevima u skladu s ustavom, što je pobjeda za vladu lijevog centra predsjednice Michelle Bachelet i skupina koje godinama vode borbu protiv stroge zabrane u svojoj državi. 
 
Tom odlukom čileanskog ustavnog suda će se ženama u toj južnoameričkoj državi dopustiti pobačaj ako je njihov život u opasnosti, ako se zna da fetus neće preživjeti, te ako je trudnoća rezultat silovanja.
 
Konzervativci pokušali osporiti zakon 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Čile je bila jedna od rijetkih država na svijetu u kojima je pobačaj bio ilegalan bez iznimaka. Zabrana je uvedena u posljednjim danima diktature Augusta Pinocheta koja je trajala od 1973. do 1990., a Bachelet je obećala promjenu tog zakona kad je drugi put preuzela vlast 2014.
 
Izglasavanje te reforme prošlo je težak put i nekoliko je puta odgađano zbog dubokih podjela u vladajućoj koaliciji i zbog ujedinjene oporbe. 
 
Zakon o pobačaju je u svom posljednjem obliku izglasan u kolovozu, no konzervativni zastupnici su ga potom pokušali osporiti na ustavnom sudu. Odlukom suda u ponedjeljak taj je zakon stupio na snagu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara