Čileanska policija izvršila racije u uredima katoličke crkve zbog skandala s pedofilijom

Čileanska policija izvršila racije u uredima katoličke crkve zbog skandala s pedofilijom
Foto: EPA

POLICIJA i tužitelji u Čileu izvršili su racije u uredima katoličke crkve i zaplijenili dokumente zbog skandala s pedofilijom i pokušaja zataškavanja, piše BBC.

Iznenadna akcija izvršena je u glavnom gradu Santiagu i u gradu Rancagui. Dvojica izaslanika Vatikana nalaze se u Čileu kako bi istražili skandal te savjetovali biskupiju o odgovoru na njega.

Papa Franjo je u ponedjeljak prihvatio ostavke trojice čileanskih biskupa upletenih u skandal. Među njima je i kontroverzni Juan Barros, optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja koje je počinio svećenik Fernando Karadima tijekom osamdesetih i devedesetih godina.

"Ovo nije istraga protiv katoličke crkve"

Tužitelj Emiliano Arias izjavio je da su racije u srijedu uspješno izvršene. "Ovo nije istraga protiv katoličke crkve, nego istraga navoda o seksualnom zlostavljanju koje su počinili članovi crkve koji su zlostavljali maloljetnike", rekao je.

Nadbiskup Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati, izjavio je da su crkveni službenici tužiteljima predali sve tražene dokumente te da surađuju s pravosudnim sustavom.

Crkva zataškala pedofiliju i uništila dokaze

Papini izaslanici, nadbiskup Charles Scicluna i monsinjor Jordi Bertomeu stigli su u drugi posjet Čileu kako bi poslušali izjave žrtava. Već su napisali izvješće u kojem stoji da je crkva zataškala pedofiliju i uništila dokaze.

Papa Franjo umiješao se u skandal oko Juana Barrosa kada ga je obranio tijekom posjeta Čileu u siječnju i žrtve zlostavljanja nazvao klevetnicima. Kasnije se ispričao žrtvama.

>>Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?

>>Papa u Čileu izjavio da osjeća bol i sram zbog pedofilije u Crkvi

Oko 80 svećenika prijavljeno je vlastima u Čileu zbog pedofilije u posljednjih 18 godina. U Vatikanu je osnovan odbor za borbu protiv seksualnog zlostavljanja te pomoć žrtvama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara