Čileanski liječnici uspješno razdvojili sijamske blizanke nakon 18-satne operacije

Screenshot: Luis Calvo Mackenna Hospital

ČILEANSKI liječnici uspješno su razdvojili sijamske blizanke nakon maratonske 18-satne operacije koja se prenosila putem televizije i interneta, javlja agencija AP.

Desetomjesečne blizanke sada su stabilno iako im je zdravlje neko vrijeme bilo ugroženo jer su tokom operacije izgubile puno krvi. Liječnici sada zasebno rade na svakoj od djevojčica.

Bile su spojene u području prsnog koša, trbuha i zdjelice

Njihovi roditelji Jessica Navarette i Roberto Paredes nervozno su bdjeli u bolnici u Santiagu za vrijeme čitavog trajanja opsežnog medicinskog zahvata kojim su razdvajane blizanke koje su bile spojene u području prsnog koša, trbuha i zdjelice.

Ova operacija kojoj su podvrgnute bila je sedma u nizu i najkompliciranija dosad. Kada je operacija jučer u utorak ujutro počela Navarette je rekla da čeka "čudo od Boga".

Slučaj ovih dvaju djevojčica liječnicima je predstavljao posebno težak izazov jer su dijelile mnoge unutarnje organe, a čak su imale i zajedničku urinarni sustav. U čitavom postupku sudjelovalo je oko sto osoba, uključujući i 25 kirurga i anesteziologa.

Sijamski blizanci rađaju se jednom na 200 tisuća poroda, 35 posto rođenih živi samo jdan dan

Roditeljima je djelomičnu utjehu pružila činjenica da bolnica Luis Calvo Mackenna ima uspješnu povijest s operacijama sijamskih blizanaca, a dosad su uspješno razdvojena već tri para. Nažalost, operacija četvrtog para bila je neuspješna jer su blizanci umrli zbog srčanih komplikacija.

Prema podacima Sveučilišta medicinskog centra u Marylandu na svakih 200 tisuća poroda rađa se jedan par sijamskih blizanaca. Oko 35 posto rođenih živi smo jedan dan, a opća stopa preživljavanja iznosi pet do 25 posto.

Blizanke su rođene u Villarrici koja je 760 kilometara udaljena od Santiaga, te su bile pod stalnom liječničkom skrbi i priključene na respiratoru.

Ove godine liječnici su djevojčicama u sedam operacija razdvojili noge, urinarne traktove, dišne sustave i ostale dijelove tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara