Čileanski predsjednik na Braču otkrio spomen-ploču čilenaskim Hrvatima

ČILEANSKI predsjednik Ricardo Lagos Escobar posjetio je u petak, u sklopu državnog posjeta Hrvatskoj, Supetar i Škrip na Braču gdje je u otočkom muzeju otkrio spomenploču iseljenicima u tu južnoameričku zemlju.

"Ovdje smo zato da bismo rekli hvala onima koji su otišli s Brača da bi od Čilea napravili bolju zemlju i da bismo na neki način platili dug i vratili dio onoga što su oni nama dali", kazao je čileanski predsjednik otkrivajući spomen-ploču ispred Muzeja otoka Brača u Škripu.

Svojim prijateljima u Europi poručio je neka se ne boje imigranata, već neka pogledaju kakvo je bogatstvo Čile dobio s useljenicima iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Španjolske i drugih zemalja čiji su ljudi stvorili tu zemlju.

"Upravo zato što su odlazeći odavde sa sobom ponijeli dio zemlje, svoju vjeru i snagu hrvatski su iseljenici Čile i Čileance učinili boljima", rekao je Lagos Escobar.

Aktualnu Hrvatsku pozvao je neka uči iz iskustava svojih iseljenika.

"Vrlo sam sretan što sam ovdje u trenutku kada vaša zemlja prihvaća nove izazove ulaska u Europsku uniju i nadam se da ćete, poput vaših predaka, znati prihvatiti taj izazov i postati dio nove Europe - nove zemlje zadržavajući svoju kulturu i identitet", kazao je čileanski gost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomen ploči na španjolskom i hrvatskom jeziku piše: "U spomen svim onim Hrvatima koji su iselili na jug svijeta kako bi se pridružili razvoju Čilea, predajući snagu muškaraca i žena, marljivih sinova ove zemlje te svojim vrlinama uveličali slavu moje Domovine, predsjednik Republike Čile Ricardo Lagos Escobar."

Zahvaljujući visokom gostu na posjetu otoku s kojega potječe najveći broj iseljenika u Čile, domaćin čileanskog predsjednika, splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, kazao je kako se nada da će posjet biti poticaj iseljenim Hrvatima da posjete stari kraj i pomognu svojim sunarodnjacima da što prije urede svoju državu po mjeri hrvatskog čovjeka kako bi postali dio nove Europe i svjetskih integracija.

Ricardo Lagos Escobar posjetio je i župnu crkvu Najvještenja Marijina u Supetru gdje se susreo s mještanima i župnikom don Androm Ursićem koji mu je uputio riječi dobrodošlice i zahvalnosti na njegovu posjetu nazvavši ga povijesnim i znakom priznanja čileanskim Hrvatima za stoljetni doprinos izgradnji te zemlje.

Nakon Brača predsjednik Escobar posjetio je i Split.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara