Čime je to Jolly zadužio Žalac i Marića da mu se kunu na vječno prijateljstvo?

Čime je to Jolly zadužio Žalac i Marića da mu se kunu na vječno prijateljstvo?
Foto: Index/Vlada RH

"ZNAMO se dugi niz godina, bili smo prijatelji prije nego sam postao ministar, a ostat ćemo i poslije", rekao je ministar financija Zdravko Marić o svom "prijatelju", poduzetniku Josipu Stojanoviću Jollyju. Gotovo istu rečenicu, o "vječnom prijateljstvu", ponovila je i ministrica Gabrijela Žalac.

"Poznajem gospodina Jollyja i poznavat ću ga do kraja života", rekla je ministrica zadužena za europske fondove. No kakva je to poruka, kada se ministri Plenkovićeve vlade, koji su se našli u aferama s ovim poduzetnikom, u svojim izjavama pozivaju na "vječno prijateljstvo"?

Kregar: "Fotografija koja nalikuje na odnos između vitezas i štitonoše"

"Prijatelje birate prema sličnostima, stavovima ali i interesima. Fotografija na kojoj gospodin Stojanović na ramenima nosi ministra financija Marića nije slika koja pokazuje da vlast počiva na poduzetništvu, nego više nalikuje na odnos između viteza i štitonoše", kaže Josip Kregar, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i bivši saborski zastupnik i gradski vijećnik Zagreba, dodajući kako izjave ministara o vječnom prijateljstvu s poduzetnikom svakako predstavljaju poruku građanima. I to o moralnom i ljudskom profilu.   

Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa i danas čelnica novoosnovane stranke Start, uvjerena je kako te izjave predstavljaju podrugljiv stav prema građanima.

Dalija Orešković: Nevjerojatno je da se Marić u trenutku glasanja nije sjetio da odlučuje o svom prijatelju

"Te izjave pokazuju koliko su slabe institucije u Hrvatskoj i koliko ova vlada nema neku elementarnu svijest o demokratskim standardima. Oni su pali na ispitu očuvanja vlastitog integriteta i vjerodostojnosti", kaže Orešković napominjući da je, ako je poduzetnik Stojanović - i tvrtke koje su s njim povezane - stjecao sredstava stupanjem u poslovne odnose s tijelima kojima upravljaju ministri iz ove vlade, onda to samo još jedan u čitavom nizu primjera zbog kojeg građani bez odgode moraju pozvati vladu na ostavku.

"Vrijeme je da im se kaže dosta!" naglašava Orešković koja se dotakla i slučaja kredita HBOR-a. Naime, ministar financija Marić glasao je za odobrenje HBOR-ovog kredita Stojanoviću kao šef Nadzornog odbora. Radi se o kreditu koji je Stojanović odmah i vratio tvrdeći da mu je bio nepovoljan.  

"Neovisno od toga što je kredit vraćen, nevjerojatno je da se Marić u trenutku glasanja nije sjetio da odlučuje o svom prijatelju. To je situacija koju dužnosnik treba izbjeći, svjestan elementarne odgovornosti koja se od njega očekuje", kaže Orešković dodajući kako bi u normalnim državama i ovaj primjer bio razlog za momentalnu smjenu.

"On nema odgovornost prema građanima. Tu odgovornost nema ni premijer Andrej Plenković, a ni kompletna njegova vlada. To je ta odgovornost prema eklatantnim sukobima interesa i to je razlog zašto se mora od vlade tražiti ostavka", kaže na kraju Orešković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara