Porezna uprava pokušava prodati polovnu dršku za kramp

Porezna uprava pokušava prodati polovnu dršku za kramp

Foto: 123rf/Porezna uprava

MINISTARSTVO financija svako malo objavi datume kad će se održati neka javna prodaja Porezne uprave.

Kako objašnjavaju na svojim službenim stranicama, "javna prodaja Porezne uprave odnosi se na javnu prodaju pokretnina popisanih od ovršenika temeljem rješenja o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina po područnim uredima".

Jednostavnije rečeno, održe aukciju zaplijenjenih predmeta.

Porezna uprava objavi datum, mjesto te popis predmeta koji će se prodavati. Savjesno objave i detalje o tim predmetima. Da ne bude zabune, te predmete popisala je osoba zadužena upravo za popisivanje takvih predmeta, zvana ovršitelj i, naravno, plaćena je vašim novcem.

Teško je slovima ili brojevima konkretno opisati beskorisnost ovakvog državnog aparata. Međutim, službeni dokument javne prodaje, objavljen na službenim stranicama Ministarstva financija, savršeno ilustrira tragične razmjere koji sjajno opisuju cijelu nakaradnost ovog sustava.

Prodaju se drvena drška za kramp i kuhinjski nož od 25 centimetara


Primjera radi, nedavno je objavljen popis predmeta koji će se naći na javnoj prodaju u Zadru, 11.7. ove godine. Za šest dana, tako će se na javnoj dražbi moći kupiti ovršena invalidska kolica, ovršeni kuhinjski nož i ovršena drška za kramp.

Pod kategorijom "Ostalo", vrijednost invalidskih kolica crne boje marke "Sopur", procijenjena je na 200 kuna. Kuhinjski nož dužine 25 centimetara procijenjen je na 10 kuna. Drvenu dršku za kramp, dužine cca 1 metar, neki je državni službenik također procijenio na 10 kuna.

I kolicima, i nožu i dršci za kramp ovo je druga prodaja.

Da rezimiramo: Postoji čovjek kojeg za ovaj "posao" mi plaćamo, novcem iz naših džepova. Tom čovjeku posao je procjenjivanje vrijednosti rabljene drvene drške za kramp, dužine cca 1 metar.

Zatim taj čovjek svoju stručnu procjenu šalje Ministarstvu financija, koje također plaćamo, našim novcem, iz naših džepova. Ministarstvo zatim sastavlja tablicu koju objavljuje na svojim službenim stranicama i putem koje obavještava ljude o asortimanu zaplijenjenih, a u stvarnosti posve bezvrijednih drangulija.

Usput, na stranicama Porezne uprave stoji slogan "Jasna vizija za modernu državu". Svaki daljnji komentar je suvišan. 

Javna dražba Porezne uprave u Zadru by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara