Čime se zapravo bavi Plenković dok ga mediji maze?

Čime se zapravo bavi Plenković dok ga mediji maze?

Foto: Index, Hina

USKORO ĆE ISCURITI mjesec dana da je na vlast stupila Vlada Andreja Plenkovića, ali je rad premijera i ministara u toj vladi toliko samozatajan da uopće ne znamo čime se bave. Čini se kako su jedine iznimke ministar financija Zdravko Marić, koji već tri tjedna medijski predstavlja poreznu reformu i ministar turizma Gari Cappelli koji se navodno toj reformi oštro protivi. Kad znamo da je i ta porezna reforma, koja još uvijek nije do kraja usklađena među koalicijskim partnerima, pripremljena još dok je on bio ministar financija u vladi Tihomira Oreškovića, nezaobilazno je pitanje je li rad i ove vlade blokiran stalnim međustranačkim natezanjima ili se njima naprosto ne radi.

Premijer Andrej Plenković pojavljuje se u medijima isključivo u revijalnom tonu, stalno obećava bolji život, ponešto prozbori o europskoj politici, BiH, izboru Donalda Trumpa za američkog predsjednika, održi pokoji bilateralni susret, ali to je manje - više to. Nema s njime razgovora o ključnim državnim problemima. Kad bismo stanje u državi procjenjivali po njegovom javnog govorenju, koje je strogo kontrolirano, dalo bi se zaključiti da mi baš i nemamo nekih bitnih problema. Potpredsjednici i ministri njegove vlade kao da su na ladanju.

Potpredsjednici vlade na ladanju

Što radi i čime se bavi HDZ-ov potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier? Gdje je on svih ovih dana? Stier je u proteklim tjednima upamćen tek kao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova koji se pojavio na TradFestu - Festivalu tradicije i konzervativnih ideja, kojeg organizira udruga Vigilare Vice Batarela. Desna ruka novog premijera tada je iz fascikla s grbom Vlade pročitao propovijed u kojoj je, citirajući Pavlove poslanice, poručio da ne treba dizati revolucije protiv nepravde nego polako mijenjati društvo, potaknuti i moliti. Ustvrdio je i da "ekstremni liberalizam i sekularizam ugrožavaju ljudsku prirodu" te je izjednačio liberalizam s komunizmom. Radi li Stier išta osim što se moli i razmišlja kako ojačati hrvatski konzervativni pokret, koji uzor vidi u Srednjem vijeku?

Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave posljednji se put u medijima pojavio prije sedam dana i to da kratko komentira poreznu reformu, prije toga oglasio se 17. listopada, kad se zastupnici Mosta nisu pojavili na sjednicama saborskih odbora na kojima su morali braniti svoje zakonske prijedloge. Što je radio u međuvremenu, gdje je bio, s kim se sastajao, je li odabrao najbliže suradnike? Je li Ivica Relković, katolički mistik, laik i osobenjak, glavni ideolog Mosta već preuzeo savjetničku dužnost u uredu potpredsjednika Vlade Kovačića? Gdje su svi oni silni prijedlozi zakona ministra uprave kojima se kreće u reformu javne i državne uprave, lokalne i područne samouprave?

Nepoznate ministrice žele ostati nepoznate

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević zapažen je samo po tome što mu, kao ratnom zapovjedniku 4. gardijske brigade, prijeti optužnica za ratne zločine počinjene na području Mrkonjić Grada u akciji "Južni potez" zbog čega se nije usudio otputovati u Bosnu i Hercegovinu. Što radi osim što se na dužnosti ministra obrane mora baviti samim sobom?

Zna li tko čime se bavi potpredsjednica Vlade Martina Dalić ovih dana? Od nje glasa čuti nije otkako su pale optužbe da je u sukobu interesa u slučaju Ina-MOL jer joj je suprug član Uprave Ine. Zdravko Marić, koji jedini ostavlja dojam da je strašno zaposlen predstavljanjem porezne reforme, ne govori da je ta reforma pripremljena odavno, a kako otkriva Đurđica Klancir u analizi Deutsche Wellea, hrvatski stručnjaci razradili su je iz analiza njemačkog instituta IFO, koje su rađene još za vladu Tihomira Oreškovića, Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Vidimo da ni ta reforma još uvijek nije do kraja usklađena među koalicijskim partnerima, iako su partneri već skoro godinu dana.

Gdje su i što rade ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac i njezina kolegica, ministrica demografije Nada Murganić? Jesu li odlučile kako je bolje da i dalje budu posve nepoznate domaćoj javnosti? Što se kuha u Ministarstvu graditeljstva Lovre Kuščevića? Priprema li revizionist na poziciji ministra znanosti i obrazovanja Pavo Barišić novu kurikularnu reformu ili nema vremena jer piše isprike zbog plagiranja tuđih znanstvenih radova?

Mandarine su obrane, državni tajnici i pomoćnici nisu imenovani

Mogla bih ovako nabrajati sve ministre u Vladi Andreja Plenkovića, a da pri tome, osim u slučaju porezne reforme na kojoj uglavnom ne rade ostali ministri, ne bih mogla spomenuti nijedan zakonski prijedlog ili prijedlog reforme koji su pripremili proteklih tjedana. Većina ministara ove vlade sjedila je bez konkretnih rezultata i u Vladi Tihomira Oreškovića. Krivnju za nerad prebacili su na svađe koalicijskih partnera. I predsjednik Sabora, Plenkovićev partner Petrov, koji je obećavao brze promjene, posve je utihnuo, kao i ostatak mostaša. Mandarine su valjda obrane, ubacit će on u drugu brzinu.

Sada se svi trude ostaviti dojam kako partneri skladno surađuju, ali ako partneri tako skladno surađuju, gdje su obećavane reforme resornih politika i zašto mi o njima ništa ne znamo? Još uvijek Božo Petrov i Andrej Plenković nisu imenovali ni državne tajnike ni pomoćnike.

Maze ga kao Sanadera, a to sa Sanaderom nije dobro za nas završilo

Premijer Andrej Plenković postao je najpopularniji je političar u državi, a da nijedan konkretan potez nije povukao. Porezna reforma, takva kakva je, pripremljena je prije Plenkovićevog mandata, nije to njegova reforma. Netko će reći da je imenovanje Nine Obuljen Koržinek na dužnost ministrice kulture i eliminacija Zlatka Hasanbegovića iz izvršne vlasti konkretan potez, ali od tog "konkretnog" poteza prošlo je skoro mjesec dana. A i koliko to vrijedi kad premijer mrtav - hladan odšuti pokušaj ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i daljnje rasplamsavanje govora mržnje u javnom prostoru, za koje je itekako bio zaslužan odbačeni, bivši ministar?

Kako god okrenuli stvari, vlada Mosta i HDZ-a (neuspješno) upravlja zemljom skoro godinu dana. Medijsko maženje novog premijera podsjeća na maženje kakvo je nekad imao predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader. To za nas nije dobro završilo. Zašto očekivati da će ovoga puta biti drukčije?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara