Čimpanza odgrizao prst zloglasnom ravnatelju berlinskog ZOO-a

ČIMPANZA imenom Pedro danas je postao globalna zvijezda nakon što je odgrizao kažiprst zloglasnom ravnatelju berlinskog zoološkog vrta Bernhardu Blaszkiewitzu.

Blaszkiewitz je pokušao čimpanzu hraniti golim rukama kroz rešetke kaveza. Po izjavi glasnogovornika, ravnatelj je vodio grupu posjetitelja kroz zoološki vrt i usput je htio demonstrirati svoj dobar odnos sa životinjama pružajući Pedru hranu.

Zaboravio glavnu lekciju

Nije očekivao da će majmun uhvatiti njegovu ruku i snažno ugristi. Kad je izvukao ruku iz Pedrovih usta, Blaszkiewitz je otkrio da mu prst visi na komadu kože. Ne zna se je li majmun reagirao iz straha, pohlepe ili se samo htio osvetiti za zatvaranje.

Blaszkiewitza su odmah odveli u bolnicu, gdje su mu pokušali prišiti prst. Zaposlenici kažu kako se ravnatelj nije pridržavao sigurnosnih odredbi na koje uvijek upozorava osoblje. Čimpanze možda jesu životinje najsličnije ljudima, ali znaju biti iznimno opasni.

Ravnatelj je, tvrde zaposlenici, ostao savršeno miran. "Nije bio uzbuđeniji od nekog kome su stali na nogu", rekao je jedan od zaposlenika. Ne zna se je li operacija prišivanja prsta protekla dobro.

Od slave...

Neki upoznati s likom i djelom kontroverznog ravnatelja će možda reći da je dobio što je zaslužio. U svakom slučaju, za ravnatelja jednog zoološkog vrta Blaszkiewitz je zaista osebujan lik.

Svjetsku slavu postigao je 2007., kad je ravnao othranjivanjem polarnog medvjedića Knuta, kojeg je odbacila majka. Knut je postao međunarodna zvijezda i donio zoološkom velik profit. No, neki drugi detalji iz Blaszkiewitzeve karijere nisu baš sjajni.

... do zloglasnosti

Primjerice, prije godinu dana bio je usred kontroverze, kad je naredio da se ubije koza iz parkića za maženje životinja i odnese u kavez s vukovima. Park s životinjicama i kavez s vukovima su vrlo blizu jedan drugom, pa su dječica u zoološkom imala priliku maziti koze i nekoliko minuta kasnije gledati kako se čopor vukova tuče oko toga tko će dobiti najbolji komad kozjeg mesa.

Radi se o praksi koju upražnjavaju svi zoološki vrtovi u Europskoj uniji – višak životinja poslužuju kao jelo drugima. Problem je nastao oko toga što je sam Blaszkiewitz nekoliko mjeseci prije nemilog događaja rekao kako se u berlinskom zoološkom vrtu to ne radi. Kasnije je revidirao izjavu, specificirajući kako je mislio na divlje životinje.

Mjesec dana kasnije je političarka stranke Zelenih protiv Blaszkiewitza podnijela kaznenu prijavu, optužujući ga kako je prodavao neželjene životinje (među njima i vrstu pigmejskog nilskog konja i obitelj medvjeda) klaonicama, te kako je dopuštao preseljenje tigrova i jaguara u Kinu, gdje su ih navodno ubijali i koristili dijelove njihovih tijela za proizvodnju prahova protiv impotencije. Blaszkiewitz je rekao kako su te tvrdnje neutemeljene, te kako je žrtva "prljave kampanje".

Ubijao mačke, osvetio mu se majmun

Nedugo nakon toga ponovno je podigao prašinu, priznavši kako je 1991. vlastoručno ubijao mačke lutalice koje su došle u zoološki vrt, zavrćući im vratove. To je, kako je rekao, radio zato što se bojao da bi mačke mogle prenositi opasne bolesti kojima bi mogle zaraziti ostale životinje. I dan danas je uvjeren kako je to bila prava stvar za učiniti.

U svibnju 2008. organizacija za prava životinja Peta podnijela je još jednu kaznenu prijavu protiv zloglasnog ravnatelja, optužujući ga da u drugom berlinskom zoološkom vrtu kojim upravlja medvjedima nije dao dovoljno životnog prostora.

Blaszkiewitz je uspješno pretrpio sve napade na svoj lik i djelo. Sve dok se nije susreo s Pedrom.

F.M.
Foto: Die Welt
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara