Cipela ne izlazi iz mode: Turski student tenisicom gađao ravnatelja MMF-a

Cipela ne izlazi iz mode: Turski student tenisicom gađao ravnatelja MMF-a

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


PROŠLO je neko vrijeme od puštanja iz zatvora poznatog iračkog novinara koji je cipelom gađao bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha cipelom (na slici), ali njegovo djelo još uvijek inspirira pobunjenike protiv sustava. Jedan student novinar danas se na sveučilištu u Istanbulu zaletio prema pozornici i bacio tenisicu na ravnatelja MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna.

Bijela tenisica promašila je metu i završila na pozornici. Šef MMF-a izmakao se bačenom objektu, iako ni u kom trenutku nije bio u opasnosti, a brzo su dotrčali čuvari koji su ga zaštitili.

Skraćena konferencija

Drugi čuvari brzo su blokirali put bacaču, studentu i novinari malih ljevičarskih novina. Srušili su ga na pod, prekrili mu usta svojim rukama i onda ga izveli iz dvorane u kojoj se održavalo predavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna djevojka pokušala je u znak prosvjeda izvući natpis "MMF gubi se!", ali i nju su ispratili iz dvorane. Godišnja istanbulska konferencija MMF-a je brzo skraćena, a dvorana evakuirana.

Bacač tenisice, student imenom Selcuk Ozbek, studira na sveučilištu Anadolu, dok je konferencija održana u prostorijama sveučilišta Bilgi. Odgovorni urednik novina Birgun potvrdio je da Ozbek radi za njih, ali je rekao i kako student danas ije bio na dužnosti niti njegov čin predstavlja svjetonazor novina.

Strauss-Kahn ostao miran

Strauss-Kahn je tijekom incidenta odgovarao na studentska pitanja. Nakon incidenta je izašao iz dvorane sa smiješkom i pozirao je novinarima dok je ulazio u auto, našalivši se na račun cijele situacije.

"Važno je da imamo prostor za otvorenu debatu. Bilo mi je drago sresti se sa studentima i čuti njihova mišljenja. To je ono što MMF radi, čak i ako se svi ne slažu s nama. No, naučio sam jednu stvar: Turski studenti su zaista pristojni. Čekali su sve do kraja da bi izrazili negodovanje", rekao je u šali šef MMF-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara